Eesti Pank avaldas, mis hoidis veebruaris ära veelgi suurema hinnatõusu

BNS
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Eesti Panga ökonomisti Sulev Perti sõnul veebruaris jaanuariga võrreldes hinnatase ei muutunud, sest elektri ja gaasi odavnemine tasakaalustas tööstuskaupade ja teenuste tarbijakorvi hooajalisi hinnatõuse.

Statistikaameti andmetel jäi tarbijahinnaindeks veebruaris võrreldes jaanuariga samale tasemele, kuid tõusis võrreldes eelmise aasta veebruariga 4,2 protsenti. Mulluse veebruariga võrreldes olid kaubad 2,7 protsenti ja teenused 6,6 protsenti kallimad.

Pert märkis, et suurt hinnaheitlikkust on viimastel kuudel põhjustanud elekter: kui jaanuari alguses püstitas elektri turuhind Eestis päevasisese rekordi, 890 eurot megavatt-tunnist, siis veebruaris ja märtsi alguses oli elektri hind viimaseid aastaid arvestades küllaltki soodne, 70 euro lähedal. Suur osa Eesti tarbijatest ostab aga elektrit ikka veel universaalteenuse hinnaga, mis on turuhinnast märksa kõrgem, 154 eurot megavatt-tunni kohta. Kui elektri universaalteenus mais kaob, võib see ökonomisti sõnul kaasa tuua hinnalanguse, millel on tarbijahinnaindeksile märkimisväärne mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles