Tehnoloogiatipud: Eesti vajab 2500 haritud välistalenti aastas

PM Majandus
Copy
Infotehnoloogiaettevõtja ja riskikapitali investor Sten Tamkivi (paremalt),  Asutajate Seltsi president Allan Martinson , ingliinvestor ning legendaarne tehnoloogiajuht Sergei Anikin,  GoWorkaBit asutaja Kristjan Vanaselja.
Infotehnoloogiaettevõtja ja riskikapitali investor Sten Tamkivi (paremalt), Asutajate Seltsi president Allan Martinson , ingliinvestor ning legendaarne tehnoloogiajuht Sergei Anikin, GoWorkaBit asutaja Kristjan Vanaselja. Foto: Kuvatõmmis videost.

Parempoolsete Majandustunnis esinenud Eesti tehnoloogiasektori tipud tõid välja suurima takistuse Eesti kõrgtehnoloogilise äri edengul: meil ei ole piisavalt haritud inimesi ega valmisolekut lubada Eestisse senisest rohkem ekspertidest sisserändajaid.

Kõrgtehnoloogilise sektori hooga käima panekuks on vaja peamiselt kahte komponenti: haritud inimesi ja raha, ütles tehnoloogiaettevõtja Allan Martinson seminaril «Majandustund: kuidas viia Eesti Euroopa tehnoloogiakeskuste tippu?». Teise osaga on pigem hästi, ehkki rahastajate huvi on viimasel ajal Eesti kui nn rinderiigi staatuse tõttu mõneti kahanenud, märkis ta.

«Probleem on inimestega. See on suur poliitiline küsimus, kus kõik parteid peaksid oma seisukoha välja ütlema,» rõhutas ta. Kui me seda probleemi ei lahenda, ei õpeta järjepidevalt ümber oma inimesi ega soodusta samal ajal välismaalt parimate, harituimate töötajate Eestisse meelitamist, ei saa kõrgtehnoloogiline, suure lisandväärtusega majandussektor ka oma täit potentisaali rakendada ega kõigi Eest inimeste elujärje parandamisse kaasa aidata. «Ma ei räägi siin hooajatöölistest, vaid tarkade inimeste Eestisse toomisest. See tuleb kindlasti ära lahendada,» lisas Martinson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles