Postimehe majanduskonverents: sedasi jätkates ei jaksa me riiki üleval pidada

Liina Laks
Copy
Kai Realo tõdes, et kui Eestis võib veel ehk rikkaks ja edukaks saada lihtsalt toore jõu ja võimu abil, siis paraku väljaspool Eestit on samamoodi tegutsedes keeruline midagi saavutada.
Kai Realo tõdes, et kui Eestis võib veel ehk rikkaks ja edukaks saada lihtsalt toore jõu ja võimu abil, siis paraku väljaspool Eestit on samamoodi tegutsedes keeruline midagi saavutada. Foto: Mihkel Maripuu

Ettevõtjad ja poliitikud arutlesid kolmapäeval Advokaadibüroo Tark ja Postimehe konverentsil selle üle, millist Eestit õigupoolest tahetakse ja praegu üles ehitatakse.

Eesti inimesi on haaranud sügavam ärevus, kõlas konverentsil esinejate suust. Advokaadibüroo Tark asutaja Aare Tark märkis, et mitmesuguste kriiside kõikehaaravus on viinud meid ettemääramatuse ja ebastabiilsuse rattasse. «Kui aasta tagasi arutlesime sõjajärgse majanduse üle, siis täna peame arvestama, et oleme sõjaaegses majanduses, mis võib kesta aastaid. Ilma tõhusa riigikaitseta ei pruugi olla iseseisvat riiki,» märkis Tark. «Riigikaitse on riigi toimimise normaalne osa.»

Majandus- ja ühiskonnategelane Raivo Vare ütles samuti laiemalt maailmas toimuvale viidates, et ajakirjanduses ja ühiskonnas laiemaltki on vaja sõja ja majandusega seotud probleemidest avatumalt rääkida – muidu neid lahendada ei saa. Sest majanduses toimuvad suured muutused: kui varem oli Vare sõnul sedapidi, et 60 protsenti maailma sisemajanduse kogutoodangust (SKT) tuli nn vaba maailma riikidest, siis 2050. aastaks on vaba maailma osakaal maailma SKTs vaid 20 protsenti. «Vabadus ja rikkus ei käi käsikäes,» nentis Vare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles