GRAAFIK Eesti Panga ökonomist: laenu võtmine jätkub majanduslanguse kiuste

PM Majandus
Copy
Eesti Panga värske prognoosi kohaselt on kahe langusaasta järel paranenud tingimused majanduse kasvule pöördumiseks.
Eesti Panga värske prognoosi kohaselt on kahe langusaasta järel paranenud tingimused majanduse kasvule pöördumiseks. Foto: Shutterstock

Kui praeguse majanduslanguse ajal on majapidamised suurema ebakindluse ja kõrgemate intressimäärade tõttu üha vähem laenu võtnud, siis tagatiseta tarbimislaenude ja krediitkaardilaenude võtmine on püsinud endisel tasemel.

Eesti Panga (EP) ökonomisti Raol Kallase sõnul kasvas tarbimislaenude ja krediitkaardilaenude jääk eelmisel aastal ligi 15 protsenti. «Kiirele kasvule vaatamata moodustavad sellised laenud kogu pangandussektori majapidamiste laenuportfellist väikese osa, alla 10 protsendi,» märkis Kallas EP blogis.

Tarbimislaenude kasv on ökonomisti sõnul ajalooliselt tsükliline ning positiivses seoses tarbimisega. «See tähendab, et majanduslanguse perioodidel, kui tarbimine kahaneb, on laenukasv kiirelt vähenenud ning niinimetatud headel aegadel on laenu võetud suuremas mahus. Erandiks oli 2021. aasta, mil tarbimislaenude jääk vähenes pensionireformi mõjul,» selgitas Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles