Töökaotus pole nii hirmutav, kui kindlustus maksab kodulaenu

PM Majandus
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Ebastabiilne tööturg, üha suurenev töötute hulk ja kõrge euribor panevad mõtlema ka sellele, kuidas töötuks jäädes kodulaenuga hakkama saada. Mida teha, et töötuks jäädes võlg kasvama ei hakkaks, selgitab Gjensidige kindlustuse Eesti filiaali juht Raido Kirsiste.

Statistikaameti andmetel oli Eestis eelmise aasta detsembris registreeritud 53 311 töötut, sh 1854 inimest rohkem kui kuu aja eest. Nende seas on ka kodulaenu võtnud inimesi, kes suure tõenäosusega kohe uut tööd ei leia ja seisavad silmitsi oluliselt vähenenud sissetuleku ja tasumist vajava laenuga.

Kuldreegel: ole aus ja koostöövalmis

Palju on räägitud sellest, et igasuguste murede korral tuleks panka kiiremas korras teavitada, mitte võlgade kuhjumist oodata. Mitte midagi tehes probleemid ainult süvenevad ja võivad kaasa tuua viivisintresse ning kahjustada krediidiajalugu. Viimane tähendab, et tulevikus võib laenu saamine märksa keerulisemaks osutuda.

«Enamasti püüavad pangad oma kliente hoida ja mõistavad ajutisi raskusi.»

Laenuprobleemide kuldreegliks saab Gjensidige ja SEB koostöökogemuse põhjal pidada kiiret reageerimist, avatust ja ausust: «Enamasti püüavad pangad oma kliente hoida ja mõistavad ajutisi raskusi. Olukord läheb keeruliseks just siis, kui klient enam telefoni ei tõsta ja e-kirjadele ei vasta.» Kohtuni jõuab asi Kirsiste sõnul siiski harva, kuid juba n-ö hapuks läinud laenuga tegelemine on oluliselt ebameeldivam kui õigel ajal mõistliku kokkuleppe saavutamine.

Enamasti tähendab kokkulepe maksepuhkust või igakuise makse vähendamist laenuperioodi pikendades.

Kindlustus maksab sinu eest

Kirsiste sõnul on töötuks jäädes laenumaksete tasumiseks veel üks võimalus, millest paljud ei teagi. «Töökaotuskindlustus tasub inimese eest kodulaenumakseid olukorras, kus ta töötuks jääb,» selgitab Kirsiste ning lisab, et sellise kindlustuse kuumakse jääb keskmiselt 10–20 euro vahele.

Enamik panku pakub töökaotuskindlustust lisana uutele kodulaenudele, samas ei ole pikka aega tagasi kodulaenu võtnud inimesed sageli sellisest võimalusest kuulnudki. «Kõikvõimalike probleemide ennetamiseks on töökaotuskindlustus üks kuluefektiivsemaid lahendusi, mida tasub tõsiselt kaaluda nii uue laenu võtjail kui ka neil, kellel juba pool laenust tasutud. Töökaotus on niigi stressirohke ja laenumaksete hüvitamine vähendab muret oluliselt,» märgib Kirsiste.

Kodulaenuga seotud kindlustuslepinguid saab sõlmida panga kaudu, kuid teenuste taga seisavad siiski suured kindlustusettevõtted. «Partnerlus SEBga aitab meil pakkuda keerulisel ajal rahalist turvatunnet ja meelerahu suurele hulgale Eesti inimestele,» ütleb Kirsiste ja lisab, et töötuks jäämise korral pakutakse boonusena ka 100 euro väärtuses abi karjäärinõustamisel või CV koostamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles