Elering: EstLinki on keeruline parandada (3)

BNS
Copy
Estlink 2 merekaabli paigaldamine Aseri lähedal 2012. aastal. Kaabli paigalduslaeval C/S Nexans Skagerrak ujutatakse kaabel randa ja tõmmatakse maale.
Estlink 2 merekaabli paigaldamine Aseri lähedal 2012. aastal. Kaabli paigalduslaeval C/S Nexans Skagerrak ujutatakse kaabel randa ja tõmmatakse maale. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti ja Soome vahelise elektri merekaabli EstLink 2 parandamise muudavad Eleringi teatel aeganõudvaks keerukad geoloogilised tingimused ja kaabli unikaalne tehniline lahendus.

Eleringi juhatuse liikme Reigo Kebja sõnul alustas Elering paralleelselt täpse rikkekoha määramisega juba veebruaris ettevalmistusi, sealhulgas projekteerimistöid, kiirendamaks kaabli parandamist. «Eelmisel nädalal fikseeritud ala oli algusest peale üks põhilisi rikkekahtlusega piirkondi. Kaabli parandamine selles asukohas on ajamahukas, kuna välja tuleb vahetada enam kui 500 meetri pikkune kaablilõik tehniliselt ühes kõige raskemas lõigus ehk maa ja mere piiril, kus maapinna kõrgus muutub järsult,» ütles Kebja.

Kaldaastangusse on kaabel paigaldatud suundpuurimise meetodil. «Geoloogilised olud on seal keerulised ja parandustöid kavandades peame leidma lahenduse, kuidas vältida sellest tulenevaid mõjusid uuele kaablilõigule. Meres raskendab parandustöid asjaolu, et tavapäraselt kaabli paigaldamiseks kasutatavate laevadega ei pääse kalda lähedale, kus meri on madal,» rääkis Kebja.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles