JÄRELVAADATAV Erikomisjon arutab valitsuse kulukat tuuleparkide toetamise plaani: mis see tarbijale lõpuks maksma läheb? (1)

PM Majandus
Copy

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon saab esmaspäeval  toimuval avalikul istungil ülevaate tuuleparkide toetamise kavast. Kell 13.15 algavat arutelu saab jälgida Postimehe vahendusel.

Komisjoni esimehe Urmas Reinsalu sõnul on vajalik saada sisuline ülevaade, mida valitsuse kavatsus tuuleenergia oksjonite kohta terviklikult tähendab – kui palju see maksumaksjale maksab ja mis selle tulemusel on elektrienergia koguhind tarbijatele? «Praegu on õhus vastamata küsimused. Läbimõtlemata energiavalikud võivad tähendada lubatust suuremat energia kogumaksumust ja varustuskindluse riske,» lisas ta.

Mullu oktoobris avaldas kliimaministeerium plaani, et Eesti 100-protsendiline taastuvelektri eesmärk aastaks 2030 on täidetav maismaatuuleparkidega, mille rajamist toetatakse kuue teravatt-tunni ulatuses elektritoodangule hinnagarantiid kehtestades, mille tase selgub vähempakkumistel. Eelmise nädala neljapäeval aga kiitis valitsus heaks hoopis kulukama lahenduse, mille käigus antakse vähempakkumistel hinnagarantii märksa suuremale tootmismahule nelja pluss nelja teravatt-tunni ulatuses, millest osa on reserveeritud meretuuleparkide rajamiseks.

Erikomisjoni istungile on kutsutud kliimaminister Kristen Michal, Eesti Energia AS juhatuse esimees Andrus Durejko, Eesti Teaduste Akadeemia energeetikanõukogu esimees Arvi Hamburg, Tallinna Tehnikaülikooli Energiatehnoloogia instituudi direktor Alar Konist, ja Riigikontrolör Janar Holm.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles