Põlevkivijaamade allahindlus tõi Eesti Energiale meeletu kahjumi (1)

Erkki Erilaid
Copy
Eesti Energia juhatuse esimees Andrus Durejko tahab stabiilsemat elektrihinda. 
Eesti Energia juhatuse esimees Andrus Durejko tahab stabiilsemat elektrihinda. Foto: Madis Veltman

Eesti Energia teenis oma äritegevusega mullu küll 253 miljonit eurot kasumit, kuid põlevkivi kasutavate elektrijaamade väärtuse allahindamine 628 miljoni euro jagu tõi kokkuvõttes 376 miljonit eurot kahjumit.

Eesti Energia juhatuse esimees Andrus Durejko ütles, et olukord turul muutus eelmisel aastal suuresti, kui elektri hind tuli pärast energiakriisi järsult alla. See vähendas tunduvalt ettevõtte põlevkivil töötavate elektrijaamade konkurentsivõimet ja nende võimalusi tulevikus tulu teenida. Odavama elektri puhul pääsevad põlevkivi kasutavad elektrijaamad lihtsalt märgatavalt vähem turule.

«Seega pidime nende varad raamatupidamislikult alla hindama,» nentis Durejko. Ta märkis, et sellele sammule oldi lähedal juba 2020. aastal, siis aga elekter kallines ning allahindlus lükati edasi. «Praegune hinnaperspektiiv ja asjaolu, et põlevkivilt tulevasi rahavoogusid eriti ei paista, kohustab meid seda vara alla hindama.»

Teisalt võib tulevikus elekter uuesti kallineda ning tänu sellele ka jaamade väärtus tõusta. Kontserni finantsjuhi Marlen Tamme sõnul on varem nii juhtunud näiteks Auvere elektrijaama puhul. «Kui varadele tekib tulevaste rahavoogude näol kate, saame need taas kallimaks hinnata,» märkis Tamme.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles