Uued seadused tulekul: kodulaenude tingimused muutuvad soodsamaks (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri sõnul läks sideäris konkurents tihedamaks, kui operaatori vahetamine tehti lihtsamaks. Panganduses saaks samuti hindu allapoole tuua. FOTO: Eero Vabamägi
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri sõnul läks sideäris konkurents tihedamaks, kui operaatori vahetamine tehti lihtsamaks. Panganduses saaks samuti hindu allapoole tuua. FOTO: Eero Vabamägi Foto: Eero Vabamägi

Eesti Pank ja finants­inspektsioon pole rahul, et Eesti inimesed ja ettevõtted peavad tegema laenamisel suuremaid kulutusi kui naaberriikide kodanikud. Neil sai valmis viiest punktist koosnev plaan, kuidas olukorda muuta.

Eesti Pank tutvustas kolmapäeval värsket uuringut, mille eesmärk oli hinnata olukorda Eesti panganduses ja mida võiks teistmoodi teha. Keskpanga juhi Madis Mülleri sõnul on Eesti pankade kasumlikkus ja laenuintresside määrad on olnud pikaajaliselt kõrgemad kui teistes euro­ala riikides. Kas põhjus on kesises konkurentsis?

Uuringu koostajate sõnul ei saa aga päris nii öelda: kuigi Eesti pangad on pidevalt põhjendanud oma kõrgeid intressimäärasid konkurentsi puudumisega, siis teiste riikide kogemus ongi see, et pangaturul on kõige tavalisem suurte üldpankade oligopol: võim kaldub paari suure tegija kätte. Nende kõrvale mahub veel nišipanku. Uuringus väideti, et ega liiga suur pankade arv poleks ka hea: siis ei jagu kliente ja see ajaks omakorda hinnad üles.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles