Jaapani börsil kulus uue rekordini jõudmiseks ligi 35 aastat

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Tokyo börsi Nikkei indeks kerkis uuele rekordtasemele kolmandat järjestikkust päeva. Tabloo fotol näitab Nikkei indeksi seisu.
Tokyo börsi Nikkei indeks kerkis uuele rekordtasemele kolmandat järjestikkust päeva. Tabloo fotol näitab Nikkei indeksi seisu. Foto: KAZUHIRO NOGI/AFP/Scanpix

Möödunud neljapäeval kerkis Jaapani börsiindeks Nikkei 225 pärast 34 aastat kestnud vaheaega taas rekordtasemele. Tõus järgnes ka järgmistel börsipäevadel.

Samas on saareriigi börs ja nn pärismajandus vastuolus: sisemajanduse kogutoodang kahanes eelmise aasta viimases kvartalis teist kvartalit järjest.

Kaks nädalat tagasi ­saigi teatavaks, et Saksamaa, millel küll samuti hästi ei lähe, möödus Jaapanist ning tõusis Ameerika Ühendriikide ja Hiina järel kolmandaks majanduseks. Veel sajandi alguses oli Jaapani majandus teine, aga 2010. aastal tõukas kiiresti kasvav Hiina saareriigi kolmandale kohale.

Jaapani börs on viimase pooleteise aastaga teinud siiski muljet avaldava tõusu. Eelmise rekordini kerkis börsiindeks üle 34 aasta tagasi, 1989. aasta 29. detsembril, mil sealne majandusmull saavutas tipu. Seejärel kukkus Jaapani aktsiaturg kokku, kaotades mõne aastaga 60 protsenti oma väärtusest. Majandus vajus aastakümneteks stagnatsiooni. Kui meil jätkusid eelmise kümnendi esimesel poolel alanud deflatsioon ja madalad intressimäärad kümmekond aastat, siis jaapanlased pole normaalset inflatsiooni näinud üle 30 aasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles