Eamets: mitu sektorit on majanduslanguses pihta saanud, kes on aga võitjad?

PM Majandus
Copy
Majanduslangus on enim löönud ehitust, haldust ja abiteenuseid ning renditööjõufirmasid.
Majanduslangus on enim löönud ehitust, haldust ja abiteenuseid ning renditööjõufirmasid. Foto: Elmo Riig, Sakala / Scanpix

Majanduslangus on enim löönud ehitust, haldust ja abiteenuseid ning renditööjõufirmasid. Võrreldes 2022. aasta nõrga neljanda kvartaliga, on aga paranenud toidutööstuse, elektroonika ja ehituse näitajad. Toitlustuses on märgata kerget buumi, kommenteeris Bigbanki peaanalüütik Raul Eamets.

«Silma jäävad eelkõige ehitus, haldus ja abiteenused, kuhu alla käivad näiteks koristusteenused ning iroonilisel kombel ka tööhõivega tegelevad ettevõtted, kus töötajate arv oli vähenenud 2331 töötaja võrra. Ilmselt andis kõige suurema vähenemise siin töörendiga tegelevate firmade panus, sest praegu ei ole Eestist kuhugi väga neid töötajaid lähetada, kuna meie põhjanaabritel ei ole ka kõige paremad ajad majanduses,» märkis Eamets.

Üle tuhande töötaja oli vähenemine veel laonduse ja veonduse abistavates tegevustes, posti ja kulleriteenuste pakkujate seas, maanteetranspordis ning üllatuslikult ka IKT teenuseid pakkuvate firmades. «Rekajuhtide vajaduse selge vähenemise põhjuseks on nii meie eksportiva tööstuse mahtude vähenemine kui sanktsioonide ning piiride sulgemise tõttu meie regioonis oluliselt vähenenud rahvusvahelised autoveod. IKT teenuseid iseloomustas aasta võrdluses küll müüginumbrite pea 20 protsendine suurenemine, kui kulude kiirem kasv tähendas seda, et kogukasumid vähenesid 39,2 protsenti ja see tõigi kaasa töötajate arvu vähenemise,» selgitas Eamets. IT sektori langust võib tema sõnul põhjendada idufirmade rahastamise probleemidega - tänu kõrgetele intressidele ei ole enam nii lihtne raha kaasata ja see on avaldunud koheselt ka koondamistes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles