Luminor: Eesti ehituses on põhi saavutatud

BNS
Copy
Eesti ehitusturg on madalseisus, kuid edasist langust ei prognoosita.
Eesti ehitusturg on madalseisus, kuid edasist langust ei prognoosita. Foto: Elmo Riig / Postimees Grupp

Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla sõnul on Eesti ehitusettevõtted endiselt madalseisus, kuid põhi on tema hinnangul siiski juba saavutatud.

Statistikaameti esialgsetel andmetel ehitasid ehitusettevõtted 2023. aastal Eestis ja välisriikides püsivhindades kokku 6 protsenti vähem kui aasta varem ning ainult kohalikku ehitusturgu arvestades vähenes ehitusmaht 7 protsenti. Ehitusettevõtted ehitasid kokku 4,1 miljardi euro eest: hooneid 2,6 miljardi ja rajatisi 1,5 miljardi euro eest. Võrreldes 2022. aastaga ehitati hooneid 11 protsenti vähem ja rajatisi ehk teid, sildu, sadamaid, magistraaltorustikke, side- ja elektriliine, spordiväljakuid ja muud sellist 4 protsenti rohkem.

«Hoonete ehituse mahud on jätkuvalt madalad, olles ajas tagasi lausa seitse aastat, 2017. aasta tasemetel. Vahemikus 2018–2021 on ehituse mahud olnud 10 protsenti kõrgemad ning 2022. aastal ehitati isegi 20 protsenti rohkem. Kukkumine on olnud märkimisväärne. Arvestades meie olemasolevate elamute suhtelise nõrka kvaliteeti ja soovi vähendada energia kadusid, renoveerides vanu hooneid ja ehitades uusi, ei saa öelda, et ehituse mahud oleksid olnud liiga kõrged,» kommenteeris Uusküla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles