ETTEVAATUST Petturid saadavad kullerfirma DPD nimel petukirju

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Libaleht näeb esmapilgul ehtne välja.
Libaleht näeb esmapilgul ehtne välja. Foto: Kuvatõmmis liba-DPD lehelt.

Petised saadavad DPD nimel petukirju, kus nõuavad klientidelt 1,98 eurost teenustasu. DPD soovitab inimestel olla väga tähelepanelik ning jälgida, milliselt aadressilt on kiri tulnud.

Petised saadavad DPD kirju suvalistele e-postiaadressidele ning neil puudub ülevaade, kes on kaupa tellinud või ning kes mitte. Üks selline kiri saabus ka Postimehe üldmeilile.

Kiri saabus aadressilt bundesliga@mgemporiki.g. Bundesliga tähendab Saksa jalgpalli kõrgliigat, kus aastate eest mängis Eesti tippjalgpallur Ragnar Klavan. Kullerfirma sellist aadressilt päriselt kindlasti ei kasutaks.

Foto: Kuvatõmmis e-postkasti saabunud petukirjast.

Kirja avades on näha, et veebileht näeb ehtne välja. Kõige suurem vihje, et see on libaleht, on aadressiribal olev aadress mydpdee.clinicadrchioasca.ro. DPD logo näeb väga autentne välja.

Foto: Kuvatõmmis liba-DPD lehelt.

Sealt edasi liikudes avaneb pahaaimamatule kasutajale juba konkreetne summa.

Foto: Kuvatõmmis liba-DPD lehelt.

DPD: petturid tegutsevad kiiresti

DPD müügi- ja turundusjuht Janek Kivimurd ütleb Postimehele, et nad on saanud klientidelt vihjeid, et selline skeem internetis levib. «Antud näite kohta puudub meil täpne info, kui kaua selline petukiri on levinud. Petturid tegutsevad kiiresti ning võtavad kasutusele pidevalt uue sisu ja väljanägemisega õngitsuskatseid,» sõnab ta.

Kivimurd selgitas, et petised kasutavad sageli ära inimeste tähelepanematust ning loovad sarnase nimega domieeni nagu DPD-l. «Võltsid veebilehed võivad ka oma väljanägemiselt olla väga sarnased õigete lehekülgedega. Peab olema eriti ettevaatlik ja hoolas – kindlasti kontrollida URLi (aadressiriba – toim), jälgida kirjakeelt, kirjavigu,» kirjeldab ta.

Samuti soovitab ta tähelepanelik olla linkidega, mis asuvad teksti sees, sest seal võib lingile vajutades sattuda hoopis teisele lingile. Seega peaks jälgima linke aadressiribal, mitte tekstis. Kivimurd palub kahtlastele veebilinkidele mitte vajutada.

«Oluline on meil kõigil kasvatada ka enda lähedaste teadlikkust, kelle jaoks võib olla keeruline märgata digimaailmas valitsevaid ohtusid,» lisab Kivimurd.

Oluline on meeles pidada seda, et DPD ei küsi kunagi:

  • pangakaardi andmeid,
  • PIN-koode
  • ei palu teha pangaülekandeid või ettemaksu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles