Kärt Siilats: ettevõtjate kannatusvõime ja kogutud puhvrid hakkavad otsa saama (7)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Kärt Siilats
Kärt Siilats Foto: Erakogu.

Iga uue erasektori töökoha loojat või olemasoleva hoidjat tuleks igal võimalikul viisil aidata ja tunnustada, kinnitab EY aasta ettevõtja 2024 žürii liige, ettevõtja Kärt Siilats.

Olete konkursi žüriis esimest korda. Milliste ootustega osalesite ja kas need ootused täitusid?

Ootasin, et näen huvitavaid ja edukaid Eesti firmasid, mis muidu võib-olla silma ei jääks, ning sisukat debatti toredate žüriiliikmetega teistelt elualadelt. Need ootused said kuhjaga täidetud.

Millised olid üllatused?

Väga meeldiv üllatus oli näha mitut tugevat ettevõtet väljastpoolt Tallinna. Samuti seda, et põllumajanduse ja reaalse tehnoloogilise tootmisega on Eestis endiselt võimalik üles ehitada korralikke ettevõtteid, millel on originaalne omatoodang ja tugev turundus, mitte allhange.

Oli ka positiivselt üllatav näha, kui tugevalt Eesti firmade tooted Ukrainas sõja võitmisesse panustavad.

Kas ettevõtjate valik peegeldab majanduse trende?

Esmajoones pigem geopoliitilisi kui majanduse trende. Aga muidugi vaatasime ka majanduse hetkeolukorra nurga alt – võib-olla pisut konservatiivsemalt ja rohkem kasumlikkusele rõhku pannes kui enne, samas kasvuvõimalusi unustamata. Samuti hindasime jätkusuutlikkust ka keskkonna ja ühiskondliku heaolu perspektiivist.

Eestis on endiselt võimalik üles ehitada korralikke ettevõtteid, millel on originaalne omatoodang ja tugev turundus, mitte allhange.

Kuidas suudavad ettevõtjad muutunud keskkonnaga kohaneda?

Ettevõtjad on üldiselt riskijulge rahvas ning seega kohanemisvõimelised ja ebakindlusega harjunud. Viimasel ajal on eri liiki kriise ikka väga tihedalt järjest olnud, eks kannatusvõime hakkab ka mõnel katkema ja parematel aegadel kogutud puhvrid otsa saama. Praegu tuleks iga uue erasektori töökoha loojat või olemasoleva hoidjat igal võimalikul viisil aidata ja tunnustada, sest see on ka vahend, et riiki võimalikult õhukesena hoida.

Mida ootavad ettevõtjad riigilt, et kindlamalt ja turvalisemalt majandust edasi viia?

Ootavadki kindlust ja turvalisust – stabiilset ja ennustatavat maksukeskkonda ja head kommunikatsiooni selle ümber. Toetust tegevusaladele, mille tegevust riik on mingitel põhjustel piiranud. Haritud tööjõudu, paindlikku tööjõupoliitikat ja mõistlikul määral tegevuse reguleerimist, et bürokraatia ei saaks liigseks takistuseks uute ettevõtete loomisele või olemasolevate müügitegevusele.

Isiklikult ootan ka (mitte ida suunas) eksportivate ettevõtete suuremat tunnustamist ja veel rohkem riiklikul tasemel aitamist, sest pikas perspektiivis on see ainuke asi, mis toob riiki uut raha sisse – ülejäänu on olemasoleva kohapeal ühest taskust teise liigutamine.

Milline on ettevõtluse väljavaade Eestis?

Pikas perspektiivis endiselt positiivne, isegi kui järgmised paar aastat tulevad keerulised, kuna oleme avatud majandus, mida ülejäänud maailma raskused mõjutavad. Aga eestlased on ettevõtlik ja nutikas rahvas ning viimase aja start-up-sektori edu näitab ära, et oleme ka globaalse digitaalse müügi ilusasti ära õppinud ja enda kasuks tööle pannud. Ettevõtluskeskkond on meil endiselt üks maailma parimaid, nii et kui selles ei tule drastilisi muudatusi, siis peaks kõik üldiselt tõusvas joones jätkuma.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles