SEB ekspert annab nõu: kuidas edukalt säästa?

PM Majandus
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu / Tartu Postimees / Scanpix

Aasta esimestel kuudel lubatakse sageli, et sel aastal käitutakse rahatargemalt: ei kulutata asjatult ning hakatakse säästma. Raha kogumiseks on SEB eraklientide segmendi projektijuhi Victoria Tkatši sõnul palju soovitusi, kuid kõige olulisem on leida pikka aega toimiv meetod.

Tihti motiveerime ennast säästma valides enda jaoks kõige huvitavama kogumismeetodi. Levinud on mitmed mängulised raha kogumise viisid. Üheks selliseks on säästude kõrvale panemine, vastavalt eelmise kuu kõrgeimale temperatuurile.

Kui oleksite eelmisel aastal sellist mängulist viisi harrastanud, oleksite aastaga kogunud üle 200 euro. Kuigi summa võib tunduda väike, aitaks selline lihtne viis säästa näiteks pühadekingitusteks, sest uuringute järgi kulutavad eestimaalased neile umbes 50–200 eurot.

Sellised mängulised viisid raha kogumiseks võivad tunduda küll huvitavad, aga nendega kaasnevad siiski omad väljakutsed. Esiteks on vaja aega, kõnealusel juhul ilmaprognoosi jälgimiseks ja selle meeles pidamiseks, ning teiseks ei ole selline kogumine regulaarne ega muutu seetõttu distsiplineeritud harjumuseks. Lisaks ei ole sellisel viisil kogumisel selget eesmärki, mis samuti võib mõjutada järjepidevust.

Raha kogumine ei tohiks olla koormaks

Säästmisviisid on tõhusad, kui need aitavad regulaarselt raha koguda ning ei ole lisakoormuseks ei ajaliselt ega ka rahaliselt.

Näiteks, esmapilgul tundub põnev säästmise viis, kus aasta igal nädalal pannakse kõrvale järjest suurem summa raha – aasta esimesel nädalal 1 euro, teisel 2 eurot, kolmandal 3 eurot ja viimasel juba 52 eurot, säästes seeläbi kuni 1378 eurot. Siiski on ka sellel meetodil oma puudused. Aasta lõpus, kui kulud on külmema perioodi ja pühade tõttu juba niigi kõrgemad, võib olla järjest suuremaid summasid keerulisem säästa.

Teiseks, igakuise muutuse ja summa suurendamisega on taaskord keerulisem säilitada regulaarsust ja lisaks tuleks meeles pidada säästetud summa ülekandmist.

Seetõttu on säästmise alustamiseks väga oluline leida viis, mis võimaldab raha koguda märkamatult ning on lihtne ja harjumuspärane. Õige kogumisviis võiks olla sama lihtne ja harjumuspärane nagu kaks korda päevas hammaste pesemine.

Oluline on eesmärk

Kui soovite koguda erinevate asjade jaoks, on oluline, et teil oleks konkreetne säästueesmärk ja teaksite kindlalt, miks ja millist summat soovite säästa. Jagage see summa kaheteistkümne kuu jooksul võrdseteks osadeks ja lisage see koos teiste kuludega oma eelarveplaani. Näiteks, kui soovite koguda aastalõpu pidustusteks 300 eurot, siis tuleb eesmärgi saavutamiseks iga kuu kõrvale panna 25 eurot.

Säästmist võiks võtta nagu kommunaalmakseid või trenniarveid, mida igal kuul peab tasuma ning teha iga kuu kindlas summas makse ka iseendale. See aitab tekitada harjumust ning annab ka paremaid tulemusi.

Samuti on oluline, et säästmiseks seatud eesmärk oleks realistlik ja rahaliselt jõukohane, sest ainult nii on seda ka päriselt võimalik saavutada. Kui peate pidevalt säästmiseks plaanitud summa tõttu paljudest enda jaoks olulistest kulutustest loobuma, siis võib see tekitada stressi ja pingeid igakuises eelarves. Seetõttu on oluline oma plaanid regulaarselt üle vaadata ning neid vastavalt oma võimalustele ja elustiilile kohandada. See aitab tagada, et säästmine ja finantskindlustunde kasvatamise teekond oleks jõukohane.

Automaatselt teisele kontole kogumine

Eesmärgi seadmine ja iga kuu konkreetse summa kogumiskontole ülekandmine aitab kaasa säästmisharjumuse tekkimisele. Kui aga soovite, et säästmine jääks justkui märkamatuks ja ei nõuaks täiendavaid jõupingutusi, on võimalik seda automatiseerida.

Digitaalne pangandus pakub selleks nüüd mitmeid võimalusi. Näiteks on võimalik määrata kuupäev, millal raha automaatselt pangakontolt kogumishoiusele üle kantakse. Regulaarsed maksed on soovitatav määrata palgapäevale või hiljemalt sellele järgnevale päevale. Nii ei kulu raha emotsiooniostudele.

Kogutud raha ei tasu hoida sellel kontol, mida kasutatakse igapäevaste ostude tegemiseks. Kui raha on n-ö silme ees, on rohkem kiusatusi seda kulutada. Seetõttu on kõige parem koguda eraldi kontole – see muudab plaanist kinnipidamise lihtsamaks.

Seega, seades konkreetse eesmärgi, eraldades iga kuu kindla summa, automatiseerides säästude kogumiseks kanded teisele kontole, saab edukalt regulaarselt säästa. Pikemas perspektiivis tuleb selline harjumus kasuks ka investeerimisel ning õpetab distsipliini. Kõige olulisem on meeles pidada, et me võime katsetada erinevate säästmismängudega, järgida kõiki reegleid, kuid eduka säästmise aluseks on järjepidevus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles