Maaelukomisjon: põllumeestel oli rekordlangus, likviidsusprobleemid on tõsised

PM Majandus
Copy
Piimatootmine
Piimatootmine Foto: Urmas Luik

Möödunud aasta oli Eesti põllumeestele rekordlangusega aasta, sest ettevõttetulu langes 72 miljonit eurot, millega omakorda kaasnes 60-70 miljoni euro suurune võlgnevus tarnijate ees. See aga omakorda on sundinud sektorit otsima kiireid lahendusi likviidsusprobleemidele.

Põllumajandustöötjate esindusorganisatsioonid tutvustasid esmaspäeval maaelukomisjonis praegust olukorda põllumajandussektoris, kus tuleb toime tulla nii globaalsete kriiside ja kliimamuutustega, aga ka turgude ebakindluse ning regulatsioonidega.

Maaelukomisjoni esimehe Urmas Kruuse sõnul tuleb leida põllumeeste likviidsusprobleemile lahendus koostöös finantsasutustega. «Siin on oluline roll nii Eesti pankadel kui ka Maaelu Edendamise Sihtasutusel (MES). Pangad peaksid leidma paindlike lahendusi, et ettevõtted saaksid edasi toimida ning MES peaks vajadusel meetmeid ümber disainima vastavalt hetkel valitsevale keerulisele olukorrale, sest neil on head teadmised sektoris toimuvast,» lisas ta.

Maaelukomisjoni aseesimees Rene Kokk ütles, et põllumehed ootavad valitsuselt konkreetseid meetmeid ja kiiret sekkumist kujunenud olukorras sektori abistamiseks. «Regionaalministril on aeg näidata, et ta on ka põllumajandusminister ning tunneb valdkonda ja tegeleb lahenduste leidmisega,» sõnas Kokk.

Põllumehed sooviksid parandada sektori likviidsust kasutades MESi põllumaakapitalirendi ja kriisilaenude võimalusi. Ühtlasi soovivad nad, et kliimaseadusest tulenevad eesmärgid oleksid realistlikud ja saavutatavad. Kolmandaks on esindajate sõnul tarvis stabiilsust ja arengut toetavat majanduspoliitika elluviimist, teatas maaelukomisjon. 

Komisjoni istungil osalesid Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Ants Noot, Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse liige Kerli Ats, Maaelu Edendamise SA (MES) juhatuse liige Meelis Annus, Eesti Noortalunike Liidu esindaja Ragnar Viikoja, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi biomajanduse asekantsler Madis Pärtel ja ministri nõunik Kaja Piirfeldt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles