Tehnikapood käibemaksu mõjust: ostetakse vähem, aga kallimat kaupa (1)

PM Majandus
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Max Rahubovskiy / Pexels

Käibemaksu tõus ja majanduskeskkond mõjutavad ka kodumasinate ja elektroonika soetamist. Ekspertide sõnul kasutatakse ostude eest tasumiseks varasemast enam nutikaid makselahendusi ja ostetakse vähem, ent see-eest kallemaid ja tuntud kaubamärke.

ONOFFi ostu- ja müügiosakonna arendusjuhi Kaido Priimetsa sõnul tehakse impulssoste praegu vähem. «Nii kodumasinate, telerite kui ka nutitelefonide puhul on märgata, et ostetakse pigem vähem, aga kvaliteetsemaid ja kallimaid tooteid tuntud brändidelt. Näiteks uutest telefonidest läksid kõigepealt kaubaks just kõige suurema mälumahuga mudelid ning ka telerite ostmisel eelistavad ostjad uuemaid ja võimsamaid mudeleid,» lausus Priimets.

Ta ütles, et käibemaksu tõus mõjutab ka kodutehnika soetamist ning eelmise aasta lõpus täheldati seetõttu ka suuremat müüki. «Suurte kodumasinate puhul on käibemaksu tõusu mõju rohkem nähtav: kui detsembri teine pool oli näiteks telerite müügis väga edukas, siis kindlasti mõjutab käibemaksu tõus telerite soetamist järgnevatel kuudel, kus tehakse oste vähem. Samal ajal oli näiteks köögitehnika puhul märgata, et aasta lõpus eelistati hoopis soodushindadega kampaaniatooteid,» lausus Priimets.

Kodutehnika ja elektroonika soetamist edasi ei lükata

Inbanki tarbijauuringust selgus, et viimase kolme aasta jooksul on järelmaksu või tarbimislaenu kasutanud kolmandik Eesti elanikest, et finantseerida nii koduga seotud kulutusi kui ka osta kodutehnikat ja elektroonikat. Aastaga on kasvanud nende osakaal, kes plaanivad sel aastal vajamineva jaoks järelmaksu või tarbimislaenu kasutada.

Inbanki partnerkanali juht Birgit Listmanni hinnangul ei lükata kodutehnika ja elektroonika soetamist ka edasi, vaid kasutatakse nutikaid makselahendusi, näiteks «osta kohe, maksa hiljem» makselahenduste kasutamine kasvas tema sõnul eelmisel aastal 74 protsenti.

Ka ONOFFi esindaja kinnitas, et tarbijad kasutavad üha enam muid makselahendusi ja võimalust ostusumma kuude peale ära jagada. Eestis elavad inimesed vahetavad ONOFFi eksperdi hinnangul kodutehnika ja elektroonika välja siis, kui vana katki läheb. «Reeglina on uued seadmed ka energiatõhusamad, mis on sageli tarbijate jaoks argument, et vana seade uue vastu vahetada,» nentis Priimets.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles