Ministeeriumi arvates ei täida ELi äriühingu ühtne tulumaks eesmärki

BNS
Copy
Rahandusministeerium
Rahandusministeerium Foto: Toomas Huik, Postimees

Rahandusministeerium toetab Euroopa Liidus äriühingu tulumaksu ühtse süsteemi kehtestatava direktiivi eelnõu, mille eesmärk on vähendada ettevõtjate halduskoormust, kuid leiab, et eelnõu seda eesmärki pakutud kujul ei saavuta.

«Direktiiv ei ühtlusta maksubaasi arvutamist täielikult – igas liikmesriigis tuleb teha korrigeerimisi ettevõtja raamatupidamisarvestuses ja olenevalt liikmesriikide valikutest ka maksuarvestuses,» on kirjas neljapäeval valitsuse istungil arutusele tulevas ja rahandusministeeriumi koostatud seisukohas. «Lisaks valmistab muret ettepanekuga kaasnev maksuhalduri töökoormuse oluline suurenemine, mis ei pruugi olla proportsionaalne direktiivi rakendamise võimaliku positiivse mõjuga.»

Euroopa Komisjon esitas mullu septembris direktiivi eelnõu, millega kehtestatakse äriühingu tulumaksu ühtne raamistik. Komisjoni hinnangul pidurdab ettevõtte tulumaksu ühtse süsteemi puudumine Euroopa Liidu siseturul konkurentsivõimet. Euroopa Liidus tegutsedes peavad ettevõtted järgima 27 erinevat ettevõtte tulumaksu süsteemi. Nende süsteemide keerukus ja erinevused loovad Euroopa Komisjoni arvates ebavõrdsed tingimused ning suurendavad ebakindlust maksuasjades.

Direktiivi eelnõu kohaldatakse kodumaisesse või piiriülesesse kontserni kuuluvate Euroopa Liidu maksuresidendist äriühingute, sealhulgas nende teistes liikmesriikides asuvate püsivate tegevuskohtade ning kolmandates riikides asuvate äriühingute püsivate tegevuskohtade suhtes. Kui kontserni aastane tulu on 750 miljonit eurot vähemalt kahel aastal viimasest neljast järjestikusest aastast, siis on direktiivi kohaldamine kohustuslik, teistele kontsernidele aga vabatahtlik.

Direktiivi abil loodetakse vähendada ettevõtjate maksustamisega seotud nõuete täitmise kulusid, suurendada õiguskindlust, julgustada piiriülest laienemist ning vähendada äriotsuseid mõjutavaid moonutusi. Selleks näeb direktiiv ette ühtse lähenemisviisi ettevõtjate maksubaasi arvutamisele. Iga kontserniliikme puhul leitakse finantsaruandluse korrigeerimise abil esialgne maksustatav tulu, mis koondatakse ühtseks maksubaasiks ning seejärel jaotatakse see nõuetele vastavatele kontserniliikmetele. Oma residendist ettevõtjale omistatud maksubaasi võib kontserni liikme residendiriik oma maksuseaduse kohaselt maksustada.

Direktiivis sätestatud reeglite ülevõtmise tähtajaks on eelnõus ette nähtud 2028. aasta 1. jaanuar ja reeglite rakendamine peaks algama 2028. aasta 1. juulist. Direktiivi ülevõtmiseks on vajalik muuta tulumaksuseadust ja selle rakendusakte või alternatiivina kehtestada täiesti uus seadus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles