Ootad tulumaksutagastust? Tee head ja suuna raha abivajajatele

PM Majandus
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Alates 15. veebruarist saab maksuametile esitada eelmise aasta tuludeklaratsiooni. Juba viiendat aastat pakub riik võimalust enammakstud tulumaksu suunata heategevusse. Soovi korral saab annetada osa või kogu tagastatava tulumaksu mõnele mittetulundusühingule, sihtasutusele või ühendusele.

Mullu tagastati Eesti inimestele üle 200 miljoni euro enammakstud tulumaksu. Tagasisaadava raha saab lasta kanda pangakontole või jätta maksu- ja tolliameti ettemaksukontole. Kolmanda võimalusena pakub riik alates 2020. aastast annetamist tulumaksusoodustusega isikute nimekirja kantud organisatsioonidele.

Eelmisel aastal kasutas seda võimalust 4248 inimest, kes annetasid kokku 228 174 eurot – see on nelja aasta suurim annetuste kogusumma. Enim tehti annetusi Slava Ukrainile, järgnesid Vähiravifond ja TÜ Kliinikumi Lastefond.

Annetamine võiks olla sama tavapärane kui kogumine

Kui 2017. aastal annetas püsivalt 12 protsenti rahvastikust, siis 2021. aastal juba 19 protsenti, selgub Swedbanki tellimusel paari aasta eest koostatud Kantar Emori uuringust. Viimastel aastatel on annetajate arv ja summad siiski mõnevõrra kõikunud.

«Venemaa täiemahulise sõja alustamine Ukrainas tõi kaasa erakordse annetustelaine 2022. aastal. See hoog on praegu mõnevõrra raugenud. Oma jälje on jätnud kindlasti ka keerulisem majanduslik olukord,» tõdeb Swedbanki toetustegevuste juht Kärt Kaasik-Kepler.

Eesti suurimas annetuskeskkonnas «Ma armastan aidata» tehti 2022. aastal üle 16 000 annetuse. Eelmisel aastal oli annetuste arv poole väiksem. Samas kasvasid ühekordsete annetuste summad. Keskmine annetus oli eelmisel aastal 44 eurot.

Kõige enam kogusid «Ma armastan aidata» statistika kohaselt 2023. aastal annetusi lastega seotud algatused, moodustades rohkem kui kolmandiku kõigist keskkonna kaudu tehtud annetustest.

«Annetamine võiks olla sama tavapärane osa finantskäitumisest, nagu on kogumine või säästmine. Tulumaksutagastuse kasvõi osaline annetamine on hea võimalus seda harjumust juurutada,» ütleb Kaasik-Kepler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles