Majandusteadlane: IT-sektori suur kasv tekitab Eesti majandusele probleeme

BNS
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Kate Trifo / Scanpix

Majandusteadlase Urmas Varblase sõnul on Eesti kui väikeriigi kõige olulisem omadus võime toimida strateegiliselt ja olla kohanemisvõimeline, ent tema hinnangul ei ole majanduspoliitika aspektist siiani kokku lepitud riigi üldises arengusuunas, mistõttu riik ei tea, millises suunas ta liigub või mida saavutada soovib.

«Meie praegune narratiiv on hästi paljuski seotud infotehnoloogiaga ning kipub olema aegunud, toetudes lihtsa teenusmajanduse loogikale, mille jaoks meie töökäte võimekus on piiratud. Ühelt poolt pole usutav, et IT-sektor suudaks pakkuda lahenduse kogu Eesti tööhõive tagamisele. Teiselt poolt tekitab ühe valdkonna ebaproportsionaalne kasv probleeme majanduse tasakaalustatusega,» kirjutas Varblane Arenguseire Keskuse blogis.

Ta toonitas, et riigi strateegilise arengu puhul peab tähele panema, millised on ülemaailmsed suundumused ja kuhu liigub maailmamajanduse raskuskese. Koos keskkonnateemade, sealhulgas kliimamuutuste vastase võitluse järjest aktuaalsemaks muutumisega kasvab üha enam majanduse restruktureerimise tähtsus. Näiteks võiks tema seisukohast bioressursside ja roheenergia nutikas kasutamine olla Eesti kuvandis senisest palju tähtsamal kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles