Pane tähele! Tuludeklaratsioonis saab kodulaenu intresse maha arvata viimast korda

PM Majandus
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Alates homsest saab maksuameti e-keskkonnas esitada oma tuludeklaratsiooni. Ühtlasi on see ka viimane aasta, kui eraisikud saavad maksustatavast tulust maha arvata enda eluasemelaenu intressid – maksimaalselt 300 eurot inimese kohta.

Eelmisel aastal makstud eluasemelaenu intresside summat näeb internetipangas, kust saab seda ka e-maksuametisse automaatseks deklaratsioonile sisestamiseks edastada.

Kuna seadusemuudatuse tõttu kaob see õigus edaspidi ära, siis saab intresse tänavu viimast korda oma tuludest maha arvata.

Põhitingimus on see, et laenuga soetatud eluruumi on kalendriaasta kestel kasutanud enda eluasemena, lisas Luminori Eesti eraisikute panganduse juht Kaspar Kork. Kork selgitas, et kui elamu või korter on antud üürile, siis sellisel juhul pole intresside mahaarvamine lubatud.

Need, kes on võtnud mitu kodulaenu, peavad deklareerimisel tegema märke vaid ühe laenu ette, sest vastavalt tulumaksuseadusele võib maksustatavast tulust maha arvata ainult ühe elamu või korteri soetamise laenu intressid. Kork lisas, et soetamise alla kuulub ka ehitusloa või ehitusprojekti alusel ehitama hakatud maja, laiendamine ja ümberehitamine ehk intressitagastuse taotlemine ei eelda ainult uue ja valmis eluaseme ostmist.

Üks inimene võib oma maksustavatest tuludest maha arvata maksimaalselt 300 euro ulatus eluasemelaenu intresse ning kuna kehtib tulumaks 20 protsenti, siis tagastamisele kuulub sellisel juhul 60 eurot.

Kui tasutud laenuintress ületab maksustatavat tulu või 300 euro piiri, saab tuludest maha arvamata jäägi abikaasale üle kanda. 

Kogu vajaliku info mullu tasutud eluasemelaenu intresside, hoiuste ja investeeringutega seotud tulude deklareerimise kohta leiab MTA kodulehelt. Tuludeklaratsioonide esitamise viimane päev on 30. aprill.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles