Nüüd soomlased tulevad mürinal kõik Kümnest reisivast soomlasest seitse kibeleb Eestit külastama

PM Majandus
Copy
Soome turistid Tallinnas.
Soome turistid Tallinnas. Foto: Peeter Langovits.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ja KredExi ühendasutuse turismiosakonna Soome elanike küsitlusest selgus, et peaaegu kolmveerand välisreise tegevatest soomlastest plaanib sel aastal külastada Eestit. Samuti on soomlased siin pakutavaga suuresti rahul.

Soome elanike külastused annavad 40 protsenti Eesti turismiekspordi tulust. Kui suureks tulu täpselt kujuneb, sõltub sellest, kui aktiivselt tehakse naaberriigist korduvkülastusi. Ühendasutuse küsitlusest selgus, et tervelt kolmandik Soome elanikest on Eestit külastanud üle kümne korra ning ainult kuus protsenti vastanutest pole Eestis käinud.

Kuna kõrgema sissetulekuga inimesed reisivad üldiselt rohkem, on nad üldiselt ka Eestis sagedamini käinud – näiteks üle 4000-eurose sissetulekuga vastanutest kaks kolmandikku on vähemalt kuus korda Eestis käinud.

Soome külastajate reisiplaanid on Eesti ettevõtetele paljulubavad: kolmandik plaanib reisida juba sel talvel või kevadel. Küsitluse järgi ei vähenda korduvkülastused reisiindu, vaid hoopis suurendavad. Neist, kes on Eestis käinud kõige rohkem ehk üle kümne korra, plaanib aasta jooksul Eestisse reisida koguni ligi 90 protsenti. Eestisse ei plaani lähiajal tulla vaid kümnendik neist Soome elanikest, kes välisreise teevad.

Soomlane tunneb end siin teretulnuna

Korduvkülastajana on soomlane pakutavaga kursis ning võtab reisiplaani mitu tegevust. Mitmepäevaste reiside kavandajad nimetasid viit kuni seitset tegevust, millest olulisemad olid restoranide ning kultuuri- ja spordiürituste külastamine, samuti arhitektuuriga tutvumine. Ostlemine oli esikohal vaid nende seas, kes plaanisid Eestisse tulla üheks päevaks.

Soomlased kasutavad Eesti reisi planeerides peamiste infoallikatena laevafirmasid ja nende kodulehti, eelmisi reise Eestisse, Visit Estonia veebilehte ja reisifirmasid. 

Üldiselt on hinnangud Eestile positiivsed. Kõige enam, ligi 90 protsenti vastanuid nõustus väitega, et Eestisse on lihtne reisida. Üle 70 protsendi oli nõus, et Soome turistid on Eestis teretulnud, Eesti turismiinfot on lihtne leida, Eesti pakub huvitavaid vaatamisväärsusi ja tegevusi, siia reisimine on turvaline ning meie restoranide hinna-kvaliteedi suhe hea.

Kurdetakse ebaviisaka klienditeeninduse üle

Lõpuks anti vastajatele võimalus öelda, kus on Eestil turismivaldkonnas arenguruumi. Kõige rohkem kommentaare oli ebaviisaka klienditeeninduse kogemise kohta – seda nimetas 15 protsenti Eestis käinutest. Hindade kohta kirjutati vähem, üldist hinnatõusu või hinna haakumatust teenusega tõi välja viis protsenti küsitletutest.

Küsitlus toimus 2023. aasta novembris. Osalemise kutse saadeti Soome elanikkonda esindava veebipaneeli 18–79-aastastele liikmetele vastavalt elanike sotsiaaldemograafilisele profiilile. Algsesse valimisse kuulus 1600 inimest. Lõplik valim, 1200 küsitletut, kujunes neist, kes nn filterküsimuses vastasid, et kavatsevad lähema kolme kuni nelja aasta jooksul puhata välismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles