Graafikud Kaupade ja teenuste eksport-import püsis mullu suures languses

PM Majandus
Copy
Muuga sadam.
Muuga sadam. Foto: Madis Veltman

Mullu detsembris olid kaupade ja teenuste eksport-import endiselt tasakaalus, samas oli mõlemas sektoris aastane langus tugevalt üle 20 protsendi, teatas Eesti Pank.

Kiirhinnangu põhjal oli Eesti maksebilansi jooksevkonto 2023. aasta detsembris 255 miljoni euro suuruses ülejäägis. Kaupade väljavedu kahanes aastataguse ajaga võrreldes 21 protsenti ja sissevedu 25 protsenti.

Kaupade konto negatiivne saldo vähenes 160 miljoni euro võrra 214 miljoni euroni. Kaupade eksport ja import vähenesid enamikus kaubagruppides; kõige rohkem vähenes mineraalsete toodete sisse- ja väljavedu.

Teenuste eksport kahanes aastataguse ajaga võrreldes 6 protsenti, seevastu import jäi samale tasemele. Teenuste konto ülejääk vähenes 68 miljoni euro võrra 206 miljoni euroni. Veoteenuste maht kahanes nii ekspordi kui ka impordi poolel, reisiteenuste maht seevastu kasvas.

Keskpanga monetaartulud tõstsid esmaste ja teiseste tulude saldo 263 miljoni euroni.

Finantskontol andsid tooni grupisisesed tehingud, mis mõjutasid otseinvesteeringute nõudeid ja kohustusi, samuti muude investeeringute nõudeid. Suurenes ka riigisektori ja ärisektori välismaalt võetud laenude maht.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles