Mis energiakriis? Gaasihind langes viimase kuue kuu madalaimale tasemele (3)

PM Majandus
Copy
Ujuv LNG-terminal Soomes, Inkoos.
Ujuv LNG-terminal Soomes, Inkoos. Foto: IMAGO / Jussi Nukari

Esmaspäeval langes Euroopas kaubeldava maagaasi hind enam kui poole aasta madalaimale tasemele, kuna varud on endiselt täis.

Amsterdami börsil langes maagaasi futuurileping TTF alla 26 euro megavatt-tunni (MWh) kohta. Hommikul maksis leping ajutiselt 25,82 eurot ja oli seega kõige madalamal tasemel alates eelmise aasta juulist, vahendab Der Spiegel.

Lähis-Ida sõja puhkemise tõttu tõusis hind möödunud aasta oktoobris ajutiselt taas üle 50 euro, kuid novembris pöördus trend vastupidiseks. Alates aasta algusest on tooraine hind langenud koguni 20 protsenti. Üks seletus, miks hinnad turul langevad, on Euroopa Liidu küllaltki nõrk majandus.

Ka houthide hiljutised rünnakud olulistele laevateedele Punasel merel ei ole viimasel ajal gaasi hinda oluliselt tõstnud. Tooraineeksperdid eeldavad, et see ei mõjuta tarneid Euroopas.

Praegune hinnatase on ka tunduvalt madalam kui Venemaa Ukraina-vastase sõja ajal saavutatud kõrgtasemed. 2022. aastal pidi gaasi eest maksma kohati üle 300 euro megavatt-tunni kohta pärast seda, kui Venemaa kärpis järsult gaasitarned Euroopasse.

Eesti tarbijani jõuab langus aga kuise viivitusega

«Langetused ja ka tõusud tegelikult jõuavad kliendini ühekuuse viitega. Kui on juba näha, et TTF hind langeb see kuu oluliselt võrreldes eelmise kuuga, siis võib kindel olla, et see hind kliendile ka Eesti gaasimüüjatel langeb järgneval kuul,» ütles ERRile Alexela energiakaubanduse portfellijuht Kalvi Nõu.

Siiski on Eesti pigem Euroopa ääreala ning gaas jõuab siia veidi kallimalt.

«Kui seal Hollandis on gaasihind, mis iganes ta on, siis Eestisse jõuab see gaas keskmiselt viis eurot/MWh kallimalt,» tõdes Nõu.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles