SEB: majanduses võib tasapisi leida positiivsemaid noote

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
MIHKEL NESTOR, SEB majandusanalüütik.
MIHKEL NESTOR, SEB majandusanalüütik. Foto: Madis Veltman

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul on Eesti majanduse seis pikka aega olnud muret tekitav, ent viimast majandusstatistikat uurides võivad optimistid leida ka pisut positiivsemaid noote.

«Eesti majanduse kohta ilmuvad numbrid on pikka aega olnud nukrad. Varasemale tasemele jääb tublisti alla nii sisemajanduse kogutoodang, tööstustoodang, eksport, jaemüük kui pea kõik teised majandusindikaatorid. Kasvu näitab ehk vaid töötus. Sellegipoolest leiab optimist viimast majandusstatistikat uurides ka killukese positiivsemaid noote. Nimelt tundub nii mõnegi näitaja alusel, et Eesti majanduse varbad on viimaks põhja puutumas,» lausus Nestor pressiteates.

Kõige pingsamalt on analüütiku sõnul pööret paremuse suunas oodanud ilmselt Eesti suurim majandussektor – töötlev tööstus. «Tööstuse toodang on kahanenud juba 2022. aasta kevadest saadik ja järjepideva languse tulemusena on jõutud viie aasta taguste tootmismahtude juurde. Ka eelmise aasta lõpus, detsembris, oli töötleva tööstuse toodang sellele eelneva aasta sama kuu omast 7 protsenti väiksem,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles