Ehitusettevõtetel seisavad ees keerulisemad ajad

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Elamuehitusele suurt rõhku paneva Merko Ehituse kvartaliaruande järgi on ees vaiksemad ajad.
Elamuehitusele suurt rõhku paneva Merko Ehituse kvartaliaruande järgi on ees vaiksemad ajad. Foto: Madis Veltman

Neljapäeval avaldasid tunniajase vahega neljanda kvartali tulemused börsiettevõtted Merko Ehitus ja Nordecon. Nordeconis on ümberkorraldused vilja kandnud, Merko kvartalikasum kahanes.

Kuigi poliitikutele ja ökonomistidele meeldib rääkida, kuidas riik võiks majanduse raskematel aegadel käituda kontratsükliliselt ehk tellida rohkem näiteks ehitusi, kipub meil minema nagu tavaliselt. Headel aegadel telliti ehitust palju ja praegu püüab riik näiteks teedeehituses kokku hoida.

Ehitusturg on viimastel aastatel väga kiiresti muutunud, sedastas Nordeconi aruanne. «Kõrget pingestatust hoiavad eelkõige kõrge inflatsioon ja kõrged intressimäärad. Statistikaameti andmetel on ehitushinnaindeks tõusnud mitu aastat järjest ja tööjõu kallinemine tingib jätkuvalt kõrge ehitushinna,» teatas ettevõte. «Vaatamata ehitushinna indeksi tõusule on nõudluse vähenedes ehituse sisendhinnad aasta teisel poolaastal pigem stabiliseerunud. See ei ole aga veel piisav nõudluse koheseks kasvuks, kuna planeeritud ressurssidega ei ole enam võimalik kavandatud investeeringuid teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles