Analüüs Nafta hinda tõstavad prognoosid majanduse kasvust

BNS
Copy
Diislikütuse tankur.
Diislikütuse tankur. Foto: Eric Gaillard

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul avaldavad nafta hinnale jätkuvalt mõju tarneraskused Punasel merel ja analüütikute prognoosid ühelt poolt nii USA ja Hiina majanduse kasvust, kuid teiselt poolt globaalse naftatoodangu vähenemisest 2024. aastal.

Viimase nädala jooksul on toornafta hind maailmaturul liikunud vahemikus 77–82 dollarit barreli kohta, sealjuures mõjutab hinda juba mitmeid nädalaid Punasel merel toimuv. «Huthide rünnakute tõttu väldivad tankerid piirkonda ning viimase kahe nädala jooksul ei ole Punasel merel Euroopa poole liikunud mitte ühtegi diislikütuse laadungiga tankerit,» nentis Sassi pressiteates. Lisaks vähendab Euroopa diislikütusega varustamist USA idarannikul asuvate rafineerimistehaste plaanipärane kevadine hooldusperiood.

Nafta hinda tõstab ka USA laovarude kasv ning analüütikute prognoosid nii majanduse kasvu kui ka naftatoodangu vähenemise kohta. «Hoolimata sellest, et USA laovarud olid viimasel nädalal kasvus, jäi see alla analüütikute ootustele. Ootus kasvuks oli 1,9 miljonit barrelit, kuid tegelik kasv oli 670 000 barrelit,» sõnas Sassi.

Mootorikütuste hinnastamisjuht tõi välja, et majandusprognoosid on muutunud USA ja Hiina majanduse kasvu suhtes optimistlikumaks, mis tõstab ka nõudlust nafta järele. Samas korrigeeris EIA (Energy Information Administration) USA naftatoodangu prognoosi 2024. aastaks pisut allapoole, vähendades nii nõudlust kui pakkumist 40 000 barrelile päevas.

Lisaks eelmainitud teguritele avaldab maailmaturu nafta hinnale mõju ka Ukraina sõda, kus Venemaa naftatööstuse vastu tehtud droonirünnakud vähendavad valmistoodete saadavust.

Maailmaturu hinda hoiab aga tagasi negatiivne areng Hiina kinnisvarasektoris. «Kinnisvarasektor moodustab ligi 25 protsenti Hiina sisemajanduse kogutoodangust. Sealse kinnisvaragigandi Evergrande Groupi üle 300 miljardi dollari suurune võlg viis ettevõtte sundlikvideerimiseni, samuti on kinnisvara väärtus ja tehingute arv Hiinas 2022. aastast saadik olnud languses,» lausus Sassi.

Ta lisas, et sektori turgutamiseks vähendati Hiina pankade kohustuslikke reserve ning väidetavalt on riigilt pankadele surve vabanenud reservide arvelt jätkata kinnisvarasektorile laenude andmist. Pessimismi lisab ka see, et Hiina tööstusaktiivsus on viimased neli kuud olnud languses ning langus jätkus ka jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles