Turismijuht: Vene-Ukraina sõda ei ole Eesti turismi suurim mõjutaja

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Laevaga Tallinnasse saabunud turistid sadamas Admirali jalakäiate silla juures.
Laevaga Tallinnasse saabunud turistid sadamas Admirali jalakäiate silla juures. Foto: Madis Veltman / Scanpix

Täna statistikaameti avaldatud turismiaasta 2023 andmed kinnitavad, et jätkuvalt näitab väga häid tulemusi siseturism, rekordeid teevad Läti turistid ning Tallinnas on taastunud soomlaste külastused. EASi ja KredExi ühendasutuse turismijuhi Rainer Aaviku sõnul on Eesti välismaalaste jaoks pigem lisareisi sihtkoht ning lisareise tehakse praegustes oludes märkimisväärselt vähem.

Mõningal määral mõjutab turismi Vene-Ukraina täiemahuline sõda, kuid vähem kui majanduslik ebakindlus. Euroopa turismikomisjoni viimasest uuringust (september 2023) selgub, et keskmiselt 13 protsenti eurooplastest väldib välisreise tehes riike, mida tajutakse sõjale lähedasena. Sama uuringu järgi peab pingelisema eelarve tõttu oma reisiotsust kaaluma ligi 40 protsenti (sh kasvanud reisikulusid peab mõjutajaks 22 protsenti ning ebakindlust isikliku finantsolukorra suhtes, nagu töökoha kindlus, tõusnud eluasemekulud, 16 protsenti).

Aavik tõi välja, et kogu Euroopas on hästi taastunud lõunapoolsed sihtkohad, kuid teistel läheb taastumiseks veel aega. «Eesti turismis tähendab see, et peame oma naabreid hoidma veel paremini kui seni ja pakkuma neile siiatulekuks häid põhjusi. Arvestades lähiturgude osakaalu kasvu, on kõige kiiretoimelisem retsept inimeste siiatoomiseks ja turismitulu kasvatamiseks head sündmused,» sõnas turismijuht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles