Merko Ehitus: täna oleme keerulisemas turuolukorras

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Uuendatud 8. veebruar 2024, 08:08
Copy
Sõpruse pst 26/28 kortermajad.

FOTO: AS Merko Ehitus
Sõpruse pst 26/28 kortermajad. FOTO: AS Merko Ehitus Foto: AS Merko Ehitus

Kinnisvaraarenduses on üks ajajärk ehk varem eelmüüdud korterite valmimine ja üleandmine läbi saanud ning praegu töötame sootuks keerulisemas turuolukorras, kommenteeris tulemusi Merko Ehituse finantsüksuse juht Urmas Somelar.

Korteriturg Baltimaades on ebakindel, intressimäärad tõusnud ning uute korterite müügitempo muutunud majandusolukorrast tingituna oluliselt langenud. Merko kontserni ettevõtted on alustanud vähemate korteriarendusprojektide ehitust ning lähiajal pole alust oodata kinnisvaraarendusest 2023. aastaga võrreldavaid tulemusi. 12 kuuga investeeris kontsern töös olevatesse arendusprojektidesse ja uutesse kinnistutesse kokku 86 miljonit eurot.

Kontserni ehitusteenuse lepingute portfell jätkas neljandas kvartalis kasvu ja ületab varasemaid ootusi, tasakaalustades korterituru langusest tingitud negatiivset mõju kontserni ehitusmahtudele ja müügitulule. Samas on ehitusteenuse kasumlikkus endiselt surve all ja riskid jätkuvad – tarneahelates on järjekordne hinnatõus ning tulenevalt makromajanduslikest probleemidest on eratellijad investeeringute osas äraootaval seisukohal. Töös on palju kaitseotstarbelisi ja energeetikaga seotud objekte, ent keskpikas horisondis nende tellimuste mahud langevad. Seetõttu on jätkuva tähelepanu all kontserni ettevõtete riskide juhtimine, eeskätt hinnariskide maandamine. 2023. aastal sõlmisid kontserni ettevõtted uusi ehituslepinguid 501 miljoni euro väärtuses ehk 58 protsenti enam kui aasta tagasi ning ehituslepingute portfelli jääk kasvas aastatagusega võrreldes üle 60 protsendi, 477 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles