Fermi Energia uurib, kus oleks tuumajäätmetele Eestis sobiv koht

BNS
Copy
Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Fermi Energia juht Kalev Kallemets. Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix

Eestisse tuumajaama rajamise eest seisev Fermi Energia ja USA radioaktiivsete materjalide ning tuumajäätmete geoloogilise ladustamisega tegelev ettevõte Deep Isolation otsustasid jätkata Eestisse tuumajäätmete lõppladustuse rajamise uuringuid.

«Vajame Eesti tuumaprogrammiga jätkamiseks kindlust, et kasutatud tuumkütuse lõppladustuseks on meie geoloogiale sobiv ja ohutu viis ning seetõttu otsustasime jätkata koostööd Deep Isolationiga süvapuurauk-ladustuse võimaliku rajamise uurimiseks Eestis, et olla vastavuses Euroopa Liidu jätkusuutliku rahastuse taksonoomia nõuetega,» selgitas Fermi Energia juhatuse liige Kalev Kallemets.

Võrreldes näiteks Soome ja Rootsiga, kus rajatakse suuri tuumajäätmete hoidlaid graniitkivimisse, pakub Deep Isolation sobivamat lahendust riikidele, kus kasutatud tuumkütust tekib suhteliselt vähe. «Selle lahenduse korral pakitakse kasutatud tuumkütus spetsiaalsetesse kapslitesse ja paigutatakse umbes kilomeetri sügavusele maa alla kristallilisse aluskivimisse, et need inimpõlvedeks ohutult ladustada,» lisas Kallemets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles