Riik ehitab 840 000 euroga piletiportaali (3)

PM Majandus
Uuendatud 7. veebruar 2024, 18:18
Copy
Uus piletimüügiplatvorm hõlmab muuhulgas rongitransporti.
Uus piletimüügiplatvorm hõlmab muuhulgas rongitransporti. Foto: Ain Liiva / SCANPIX

Kuna Eestis puudub ühtne ühistranspordi planeerimise platvorm, mis aitaks reisijatel mugavalt planeerida oma teekonda ühest punktist teise ja selle eest samas kohas ka tasuda, siis asub riik välja töötama vastavat prototüüpi.

«Reisijatel ei ole mugavat ühtset süsteemi, mille kaudu oma teekonda planeerida, kasutades ühistransporti ja alternatiivseid liikumisviise. See on üheks põhjuseks, miks kiputakse pigem liikuma isikliku sõiduautoga, sest nii on lihtsam,» ütles transpordiameti liikuvuse kavandamise osakonna juhataja Johann Peetre.

Nüüd on riigil plaan luua prototüüp, mille alusel saab erasektor luua toimiva keskkonna, kus transporditeenuse pakkujad saaksid oma teenuseid müüa. Tegemist on MaaS X-tee projektiga, mille üheks näiteks on Helsingi ühistranspordisüsteemi platvorm, mille kaudu saab planeerida teekonna ja kohe osta ka kõik vajalikud piletid.

Vajadus süsteemi järgi on suur, sest praegu on erinevatel transpordiliikidel (ühistransport, parvlaevad, rongid, auto lühirent jne) igal oma broneerimis- ja piletimüügikanal ning nende rakendusliidesed (APId) ei ühildu. Samuti puudub tsentraliseeritud viis erinevate APIde ühendamiseks.

​Prototüübi arendus käib moodulitena, kus protsessi käigus testitakse iga mooduli toimivust koos osapooltega. Vajadusel korrigeeritakse lahendust enne järgmise mooduli arendamist.

Projekti rahastatakse riigikantselei innofondist, see kestab 18 kuud ning maksab 840 000 eurot. Projektis osalevad transpordiamet, kliimaministeerium ning regionaal- ja põllumajandusministeerium.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles