Swedbank avaldas, kui palju sellel aastal hinnad tõenäoliselt tõusevad

PM Majandus
Copy
Swedbank
Swedbank Foto: Tom Little / Reuters / Scanpix

Jaanuaris tõusid hinnad eelmise kuuga võrreldes 1,4 protsenti ja eelmise aasta sama ajaga võrreldes 4,7 protsenti. Kui hinnataseme üldine muutus vastas Swedbanki prognoosile, siis toidu nii kiire kallinemine ületas ootusi, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Eelmise kuuga võrreldes tõusid jaanuaris enim alkoholi ja tubaka hinnad. Hinnad tõusid aktsiiside ja käibemaksu muutuste tõttu. Alkoholile ja tubakale kulutatakse keskmiselt viis protsenti eelarvest.

Kõige rohkem raha läheb Eesti inimestel toidule. Kuna toit on oluliselt kallimaks muutunud, aga sööma peab, on toidu osakaal tarbimiskorvis aastaga tõusnud 22 protsendilt 24 protsendile. Sellest hoolimata süüakse rohkem odavama hinnaklassi tooteid ja kollase sildiga toitu.

Jaanuaris tõusis toidu hind eelneva kuuga võrreldes märgatavalt, kolme protsendi võrra. Käibemaksumäära tõus oleks eeldanud 1,7-protsendilist hindade muutust. Põhiliste toiduainete maksumust püütakse hoida madalamal, samas harvem ostetavate kaupade hinnad on oluliselt kerkinud.

Talvekaupade allahindlused olid tänavu suuremad kui aasta tagasi. Müük ei lähe, kuna inimeste ostujõud on langenud ja majanduslik ebakindlus suur. Lisaks rõivastele ja jalanõudele odavnesid kuuga puhkusereisid, seda hooajaliste tegurite tõttu.

Sel aastal kerkivad hinnad Swedbanki prognoosi järgi 3,7 protsendi võrra. Pool hinnatõusust tuleb käibemaksu ja aktsiisimaksude kasvust. Konjunktuuriinstituudi kaubandusettevõtetes tehtud küsitlus näitab, et kuigi müük on niru, plaanivad paljud kauplused järgmise kolme kuu jooksul hindu tõsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles