Tööjõupuuduses vaevlev Saksamaa katsetab neljapäevast töönädalat (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Saksamaa majandus on silma paistnud tõhususe ja industrialiseeritusega, kuid viimasel ajal on tootlikkus langema hakanud ja kiratseb ka Saksamaa uhkus ehk autotööstus. Fotol töölised Volkswageni tehases Dresdenis.
Saksamaa majandus on silma paistnud tõhususe ja industrialiseeritusega, kuid viimasel ajal on tootlikkus langema hakanud ja kiratseb ka Saksamaa uhkus ehk autotööstus. Fotol töölised Volkswageni tehases Dresdenis. Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS

Nagu paljud maailma juhtivad majandusriigid, seisab ka Saksamaa silmitsi pigem tööjõu- kui töö­puudusega. Ometi katse­ta­vad kümned Euroopa suurima majanduse ettevõtted päeva võrra lühema töönädalaga.

Sel kuul alustas 45 Saksamaa ettevõtet ja organisatsiooni pool aastat kestva katsega, kus töötajad käivad tööl senise viie päeva asemel neli, aga palk jääb samaks, kirjutab DW.

Eksperimendi eestvedaja on konsultatsioonifirma Intraprenör koos mittetulundusühinguga «4 Day Week Global» (4DWG).

«See on põhiliselt inimressursi transformatsiooni projekt, aga ka sekkumine produktiivsusesse,» ütles Uus-Meremaal Aucklandis baseeruva 4DWG tegevjuht Dale Whelehan ajakirjale Fortune. «Organisatsioonid haaravad kinni igast võimalusest tootlikkust suurendada või äritulemusi parandada, aga nad on tähelepanuta jätnud ettevõtluse vundamendi ehk oma inimeste juhtimise,» lisas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles