Päevatoimetaja:
Sander Silm

Tartal Grupp: meie edu võti peitub usaldusväärsuses ja stabiilsuses

Copy
Foto: Tartal Grupp

Küttetrasside ehituse ning kinnisvara ehituse ja arenduse valdkonnas tegutsev Tartal Grupp OÜ sai aasta alguses 20-aastaseks. Ettevõtte asutaja ja juhataja Viljar Kapp räägib, kuidas firma sündis, end üleilmset majandust raputanud masust läbi surus ning mil moel nad täna tulevikule vastu astuvad.

Milline on Tartal Grupi sünnilugu ja peamised arengu verstapostid?

Töötasin keskkoolist alates suviti Eesti Gaasi juures abimehe ja lukksepana. Sealt saadud kogemused avasid ukse valdkonnas töötamiseks. Sajandivahetus oli Eestis kiire arengu aeg nii majanduses kui ka ehituses ja tehnoloogias. Kui olin kõrgkooli lõpetanud, kutsus Tartu kõige mõjukam gaasi- ja katlamajade ehitusettevõte GS Temo mu enda ridadesse projektijuhiks. Töötasin seal neli aastat.

Ühel hetkel tundsin aga, et soovin rohkemat. Olin noor, indu täis ja ambitsioonikas – tahtsin midagi ise ära teha. Alustasimegi 2004. aastal kahe töömehega gaasitrasside ja küttesüsteemide ning gaasikatlamajade ehitamist. Eestis oli soodne majanduslik kasvukeskkond, oli tõeline buumiaeg. Tänu sellele hakkas vastloodud äri kiirelt ja edukalt tööle.

Elu oli ilus ja meri põlvini, kuni 2008. aastal alanud majandussurutis sellele lõpu tegi. Jäime napilt ellu, käive kukkus 80 protsenti ning pidime oma töötajate ridasid poole võrra hõrendama. Meie põhitöö oli toona uusarenduste gaasitrassid, kuid see kukkus kui noaga lõigatult ära, kui kinnisvaraturg kokku varises. Ellujäämiseks tuli ümber orienteeruda – 2009. aastal hakkasime soojustrasse ehitama, millest sai järk-järgult domineeriv osa meie töömahust. Tänaseks on see trasside ehituses Tartal Grupi põhiline töövaldkond. Soojustrasside ehituse juhtivtöötaja on hea sõber ja endine kursusekaaslane Sten Kaber. Gaasisüsteemide ehitus on alles vaid oskuste ja litsentside näol.

Tööd jätkus ja äri edenes, aastate jooksul kogunes ka piisavalt kapitali, mida aitas rakendada teine hea sõber ja endine kursusekaaslane Ard Ernits, kellega ühiselt me 2011. aastal kinnisvaraturule sisenesime. Täna juhib ta ettevõtte kinnisvaraarenduse ja üldehituse poolt.

Kuidas teil õnnestus oma ettevõtte kasvukurss kindlustada?

Vilumus projektijuhina oli mul eelnevast tööst olemas. Seda näitas ka kliendibaas, kes soovis 2004. aastal uue loodud firmaga – Tartal Grupp OÜ – koostööd jätkata. Kuna gaasitrasside ehitusteenust pakkuv ringkond on suhteliselt kitsas, siis põhirõhk sai reklaamikampaaniate asemel pandud töö korralikule kvaliteedile ning tähtaegadest kinnipidamisele, et sel viisil oma usaldusväärset mainet kujundada.

Soojustrasside ehituse töö on üldjoontes spetsiifiline ja Eesti turg väga väike. Aastate jooksul on Tartal Grupp oma tööd hästi ja korrektselt teinud ning nüüdseks oleme selles valdkonnas hinnatud tegija. Minu prioriteet on alati olnud, et klientide kogemused oleksid niivõrd head, et me oleksime nende esimene valik koostööpartnerit otsides või soovitades. Aastate jooksul on meiega koostööd teinud ja teevad tänagi kõik Eesti suured ja keskmise suurusega ehitusvaldkonna peatöövõtjad, nagu Merko Ehitus, Fund Ehitus, YIT Eesti, Embach Ehitus, Mapri Ehitus, Ehitustrust, KRC Ehitus jt.

Oleme ka soojustrasside ehituses suurema osa Eesti soojustootjate ja küttevõrgu valdajatega pikka aega koostööd teinud. Näiteks kuuluvad meie heade partnerite sekka SW Energia, Gren Eesti, Adven Eesti, Danpower Eesti, Põlva Soojus, Elva Soojus jt.

Kinnisvara arenduses oleme hoidnud konservatiivset joont, kasutades peamiselt omavahendeid, laenudega me end koormanud ei ole. Ehitame keskmiselt ühe kortermaja üle ühe aasta. Pideva töövoo tagamiseks on meil välja kujunenud pikaajaline koostöö maineka kinnisvaraarendajaga IBE Estonia. Oleme neile viimase kaheksa aasta jooksul igal aastal mõned ridaelamu- ja paarismajaboksid ehitanud.

Olles leidnud soojustrasside ehituse ja kinnisvara valdkonnas oma optimaalse koosseisu, käibe ja töömahu, hoiame kindlat joont. Arengupotentsiaali näeks ma hoopis teiste valdkondade investeerimisvõimalustega tutvumises.

Kas viimaste aastate globaalsed sündmused – pandeemia, Ukraina sõda, majandusolukord – on Tartal Grupi toimimist mõjutanud?

Igas uues olukorras on mõttepause olnud, aga kokkuvõttes ei ole need sündmused ettevõtte toimimist ega edu märkimisväärselt mõjutanud.

Kriisiajal aitab tasakaalukamalt toimida piisav likviidsus. Firmal peab olema meelerahufond, mis lubab ka tegevust koomale tõmmates oma inimesi hoida, et siis soodsamates oludes taas kiirelt reageerida ja töödega alustada.

Eesti majanduses valitsevad endiselt ebakindlad olud. Kas Tartal Grupil tööd ikka jätkub?

Alanud aasta ei saa ehitajate jaoks kindlasti lihtne olema. Paljud kinnisvaraarendused on pausile pandud, kaubandus-, logistika- ja tootmisettevõtted ei investeeri ning riik oma ehitushangete mahtu suurendanud ei ole.

Samas, soojustrasside ehitusvaldkonnas läheb pisut paremini – sel aastal avatakse mitmeid KIKi rahastatavaid hankeid, mis aktiveerib märkimisväärselt võrguettevõtjate soojustrasside renoveerimisturgu ning paneb meie sektorile õla alla. Viimastel aastatel on riigihankeid nappinud, kuid käesoleval aastal peaks see märgatavalt paranema.

Meie kinnisvaravaldkonna julge otsus on jätkata arendustegevusega Viljandis, kus plaanime sel aastal hakata ehitama korterelamut aadressil Ilmarise tn 10. Vaikse liiklusega, rahulikku, kõrghaljastusega kesklinnapiirkonda kerkib kümne korteriga maja. Aktiivselt hakkavad turundus- ja müügitööga juba veebruaris tegelema Uus Maa Viljandi osakonna tublid maaklerid.

Milline on Tartal Grupi järgmise kümne aasta arenguvisioon?

Oma põhivaldkonnas soojustrasside ehitajana ning kinnisvaraarendajana hoiame kindlat joont, tehes kvaliteetset tööd ja olles usaldusväärne partner. See on senimaani olnud meie edu võti ning seda teed ka jätkame.

Akumuleeruvat kapitali ja juhtimiskogemusest tulenevaid teadmisi investeerime ja jagame teistes valdkondades potentsiaali näitavatesse ettevõtmistesse. Nimelt on Tartal Grupp osanik logistikafirmas LDL Logistika ning ühes juba tunnustust pälvinud eritellimusmööblit valmistavas ettevõttes Woodhammer.

Senise kogemuse põhjal on valitud suund väärt jätkamist – nii õpid lähemalt tundma uute valdkondade toimimise peensusi, võlu ja valu ning samal ajal toetad alustavaid ettevõtteid.

Olen alati toetanud mõtet, et kui ettevõte on küps ja võimekas, siis tuleb panustada kogukonna arengusse. Tartal Grupp panustab igal aastal vähemalt 5 protsenti oma kasumist spordi edendamisse – oleme aastaid toetanud Põlva jalgpalliklubi Lootus, Tartu Ülikooli spordiklubi korvpalli ja mitmeid maleturniire. Leian, et sport on just selline valdkond, mis vajaks rohkem ettevõtete toetust.

tartal.ee

Copy
Tagasi üles