Cipax Eesti plastitööstus valmistab tooteid nii tööstustele kui mänguväljakutele

Cipax
Copy
Foto: Cipax

Läänemaal Taeblas asuv tootmisettevõte Cipax Eesti AS tähistab tänavu 30. tegevusaastat. Ettevõtte põhitegevus on rotatsioonivalu meetodil keskkonnasäästlik plastmasstoodangu valmistamine – see on valdkond, milles Cipax grupp on liider nii Põhja- kui Baltimaades.

Lahtiseletatult valmistab ettevõte plastist (polüetüleen ehk PE) mahuteid, septikuid, poisid, ujukeid, kütusepaake, konteinereid, vee- ja kanalisatsioonilahendusi, samuti mänguväljakute elemente, mullivannisisusid ja kõike muud, mida rotatsioonivaluplastikust saab toota. Ettevõtte tuntumad kliendid on näiteks autotootjad Volvo ja Scania, samuti Soome traktorite tootja Valtra. 95 protsenti toodangust müüaksegi väljapoole Eestit, kuigi Cipax Eesti juhatuse liikme Kaido Sasse sõnul ollakse alati huviga valmis tihedamaks koostööks Eesti ettevõtetega.

Cipaxi toodetel on mitmeid eeliseid, nagu tootmiskiirus, kulupõhisus, keskkonnasäästlikkus, pikaealisus ning täpsus, millega tooted vormis valmivad. «Võrreldes näiteks roostevaba metalliga on meie toodete valmistamise roheline jalajälg palju väiksem ja samal ajal elutsükkel väga pikk,» sõnab Sasse. «Pannes aga rotatsioonivalu kõrvuti survevalumeetodiga, siis viimase plastgraanulitega võrreldes sulab meie plastipulber vormi aeglasemalt ja sujuvamalt ega ole seetõttu pinges – see teebki meie valmistooted väga vastupidavaks löökidele ja survele.

Cipax grupi jaoks on väga tähtis jätkusuutlikkus. Tootmisest tekkivad kõrvalproduktid, nagu kile ja papp, kogutakse kokku ning saadetakse taaskasutusse. Kõik plastijäägid purustatakse kohapeal ja saadetakse koostööpartnerile ümbertöötlemiseks, et saadud pulbrit uuesti tehases toormaterjalina kasutada. Norras on Cipax grupp asutanud ettevõtte, mis purustab taaskasutuse jaoks näiteks enda toodetud vanu plastist paate ja muid plastist (PE) tooteid.

Kuidas sai alguse Taebla plastitehas?

Rootsi päritolu Cipax gruppi kuuluval ettevõttel on aastakümnete kestel olnud kaks omanikku ja kolm nime: Romoplast AS, Örnplast AS, Cipax Eesti AS. Alguse saigi plastitootmine rannarootslase Axel Fribergi initsiatiivist. «Ta naasis Eestisse ning unistas tehasest Vormsi saarel, aga meie õnneks asutas siiski ettevõtte Taeblasse. Siit on palju lihtsam transporti korraldada ja töötajaid leida,» räägib Sasse.

Täna on Cipax Eesti AS osa Cipaxi grupist, mis omakorda kuulub Xano kontserni, mis on noteeritud ka Stokholmi börsil.

Ettevõtte suunitlus on kõik need aastad olnud sama: alustatud sai lihtsamatest tünnidest ja poidest, aga praegu on tooted märksa keerukamad ja nõudlikumad. Toodangust umbes poole moodustavad ettevõtte enda inseneride arendatud tooted ning teise poole allhange auto- ja traktoritehastele. Oma tooted on näiteks maa-alused ja maapealsed mahutid. Ettevõtte põhiturud on Rootsi, Soome, Norra ja aasta-aastalt püütakse aina enam müüa ka koduturule. Kõik Cipaxi grupi Rootsis ja Soomes müüdavad tooted on valmistatud Eestis.

1994. aastal alustades oli ettevõttel katusealust pinda 1000 ruutmeetrit, millelt on jõutud 13 000 ruutmeetrini – see tähendab, et 30 aastat tagasi soetatud kinnistu ehitusprotsent on saanud täis. «Areng on olnud pidev, aga samas etapiline. Oleme vastavalt vajadusele ostnud juurde uusi seadmeid ja vahetanud välja kogu masinapargi. Alustasime ju omal ajal Rootsist toodud kasutatud seadmetega. Rotovalumeetod on iseenesest traditsiooniline ja pole oluliselt muutunud, küll aga on läinud tooted keerukamaks ning tõusnud ökonoomsuse, keskkonnasäästlikkuse ja efektiivsuse tähtsus,» selgitab Sasse. Kaks viimast uut seadet on tehnoloogiliselt eriti võimekas viiemeetrine Ameerika päritolu rotatsioonivalu masin ning Itaaliast pärit 5-teljeline CNC-pink.

Foto: Cipax

Koroonaaeg tõi kaasa rekordilise mullivannimüügi

Sasse ei kurda majandusliku ebastabiilsuse kaasa toonud koroonaaja üle. «Meie tootmises oli see väga hea aeg, sest luksustooted, nagu mullivannid, muutusid väga populaarseks ning meilt telliti rekordarv mullivannisisusid,» toob ta näite. «Samal ajal pole meil kogu selle aja jooksul materjalitarnega probleeme olnud, sest suurtarbijana on meil paigas nii hinnad kui ka tarneajad, millest partnerid kinni peavad. Tooraine tuleb Lääne-Euroopast, enamasti Hollandist ja Inglismaalt. Kokku kasutab meie tehas umbes 1350 tonni plastipulbrit aastas.»

Ta lisab, et eelmine aasta läks kokkuvõttes kenasti, kuigi oli näha, et tootmisvõimekust hakkab üle jääma ning kõiki – kokku kuue eri suurusega rotatsioonivalu masinat – pole mõtet korraga töös hoida. Kevadel ja suvel on tehasel alati rohkem tööd, aga kuna Põhjamaade partnerite tellimuste arv on kukkunud, tuleb 2024. aasta tõenäoliselt mullusest lahjem.

«Meie tooted on mõõtudelt kogukad ja nende transport väga kaugele ei tasu ära. Müügi ja tellimused paneb paika hind ning seega peab efektiivsus olema üks meie konkurentsieelis. Mõõdame oma tõhusust iga päev, iga kuu ning töötajapõhiselt. Kuigi palgad ja energiahinnad on aastatega palju kerkinud, oleme suutnud veel olla hindadega Põhjamaades konkurentsis. Suur energiakulu tuleb meie tehases propaani tarbimisest ja õnneks ei ole selle hind kosmosesse tõusnud. Peale efektiivsuse on meie tugevused toodete viimistlus ning kõikvõimalike lisatarvikute tootmine,» räägib Sasse.

Cipax Eesti töötajate arv on praegu 92. Ettevõtte juhi sõnul on pidanud töömahu üldise vähenemise tõttu viimastel aastatel siiski üksikud koondamised tegema ning töölt omal soovil lahkunute asemel uusi inimesi viimase kuue kuu jooksul pole palgatud. «Hoiame oma töötajaid väga, kuigi meil pole neile praegu täismahus tööd anda, jätkame palga maksmist. Meie eriala on lihtsalt väga spetsiifiline ja koolipingist me uusi töötajaid ei leia. Tegemist pole küll raketiteadusega, ent spetsialistiks saamiseks läheb kuni kuus kuud. Väljaõpe pole odav lõbu ning seetõttu tasub meil inimesi hoida ka siis, kui nad peavad vahepeal tööta kodus olema.»

Töö käib Cipax Eestis kolmes vahetuses. Töökeskkond on hea, õhkkond sõbralik ning kolleegid toredad. Töötajate rahulolu-uuringus nimetatakse tööandja põhiliste plussidena veel vahetut suhtlust otsese ülemusega, transpordikompensatsiooni ja töökoha lähedust. Väga palju pööratakse tähelepanu tööohutusele ja korraldatakse toredaid ühisüritusi, nt suvepäevi, kuhu on oodatud oma töötajad koos peredega. Samuti makstakse mitmeid toetusi, näiteks kaitseväeõppuste ajal jätkatakse töötasu maksmist, makstakse toetust lapse sünni puhul ning matusetoetust lähedase kaotuse korral. Lisaks on tööl tasuta soojad joogid ning üldjuhul on suvel õnnestunud pakkuda ka neljanädalast puhkust.

Foto: Cipax

«Veel üks tähtis asi: palgapäev ei ole meil kunagi ära jäänud! Kuna töö on põnev, on meil palju inimesi, kes on siin töötanud üle 10, 15 või isegi üle 20 aasta,» ütleb Sasse. Ettevõte on ka sotsiaalselt aktiivne. Tööle on kaasatud näiteks Läänemaale elama saabunud ukrainlaseid, kes käivad usinalt keelekursustel ja püüavad tublilt eesti keeles suhelda. Samuti toetatakse rahaliselt kohalikku jalgpallikoondist.

Täname meie armsaid koostööpartnereid, kliente ja töötajaid aastatepikkuse koostöö eest!

Cipax Eesti AS

www.cipax.com

Copy
Tagasi üles