Mis sanktsioonid? Vene pankade kogukasum kasvas aastaga 16 korda (1)

Erkki Erilaid
Uuendatud 1. veebruar 2024, 09:36
Copy
Venemaa kodanikud võtavad hoogsalt kodulaene ka selleks, et investeerida kiiresti väärtust kaotavaid rublasid kinnisvarasse. Vene rubla on viimase aastaga kaotanud euro suhtes ligi veerandi oma väärtusest.
Venemaa kodanikud võtavad hoogsalt kodulaene ka selleks, et investeerida kiiresti väärtust kaotavaid rublasid kinnisvarasse. Vene rubla on viimase aastaga kaotanud euro suhtes ligi veerandi oma väärtusest. Foto: Maxim shemetov / REUTERS / Scanpix

Venemaa pangad teenisid eelmisel aastal hoolimata rangetest rahvusvahelistest sanktsioonidest rekordilisi kasumeid. Kommertspankade megatulemused olid üllatuseks isegi Venemaa keskpangale.

Suure kasumlikkuse põhjusteks oli üha kasvav valitsuse poolt subsideeritud kodulaenude võtmine ning riigist lahkuvate lääne ettevõtete poolt müüdavate varade ostjate rahanälg.

Vaatamata sanktsioonidele, mille eesmärk on isoleerida Venemaa finantssüsteem, et karistada agressorit täiemahulise sissetungi eest Ukrainasse, teenisid idanaabri pangad 2023. aastal 3,3 triljonit rubla ehk ligi 34 miljardit eurot, mis on umbes 16 korda rohkem kui 2022. aastal, teatas Venemaa keskpank.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles