KOOSTÖÖ SÜNDIS Balti tolliasutused leppisid kokku sanktsioonide ühtlases rakendamises

PM Majandus
Copy
Balti riigid leppisid kokku kaubandussanktsioonide ühtlases rakendamises. Pilt on illustratiivne.
Balti riigid leppisid kokku kaubandussanktsioonide ühtlases rakendamises. Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Huik, Postimees

Eesti, Läti ja Leedu tolliasutused allkirjastasid koostööleppe, mille eesmärk on tagada kaubandussanktsioonide ühetaolisem rakendamine kogu Balti regioonis ning tugevdada veelgi omavahelist koostööd.

Lepingu jõustumine tähendab eelkõige põhimõtete ja protsesside ühtlustamist riskide hindamisel ja sanktsioonide kontrollimisel, mis on märkimisväärne samm regiooni majandusliku ja poliitilise stabiilsuse tugevdamisel. Koostööleppe kohaselt tugevdatakse piiriületuste kontrolli, et parandada Euroopa Liidu idapiiri julgeolekut ja aidata piiriületajatel, sealhulgas ettevõtetel, paremini orienteeruda kehtestatud piiravates meetmetes.

Ursula Riimaa, maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja tolli valdkonnas, rõhutab koostöölepingu tähtsust: «Nagu keti puhul, on ka toll nii tugev kui tema nõrgim lüli ning selleks on vajalik tõhus koostöö. Nii Eesti, Läti kui Leedu ühine eesmärk on tagada, et keelatud kaubad ja tehnoloogia ei jõuaks Venemaale ega Valgevenesse ning Euroopa Liitu ei toimetataks kaupu, mille müük võib tuua Venemaale märkimisväärset tulu, millega jätkata sõjategevust Ukrainas. Kiire infovahetus tolliametnike vahel, ühtlustatud nõuded tollidokumentidele ja lisaandmetele parandavad meie hinnangul sanktsioonide järelevalvet, samuti vähendavad võimalusi sanktsioonidest kõrvalehoidmiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles