UURING KINNITAB Töötajate leidmine ei ole enam probleem

PM Majandus
Copy
Rahakott. Pilt on illustreeriv.
Rahakott. Pilt on illustreeriv. Foto: Marianne Loorents

Värske prognoosuuringu kohaselt näevad Baltikumi ettevõtted sarnaselt mullusega probleemina kiiret inflatsiooni, samal ajal on vajalike oskustega inimesi turul mullusest palju enam. Eesti organisatsioonid on alanud aasta suhtes lõunanaabritest skeptilisemad, investeeringuid plaanib meil samas lõunanaabritest enam tööandjaid.

«Palgakasv oli 2023. aastal väga kiire: keskmine kuine põhipalk suurenes 13,4 protsenti. Aasta varem kasvasid kuupalgad keskmiselt 9,9 protsenti,» rääkis uurimis- ja juhtimiskonsultatsioonifirma Figure Baltic Advisory partner Irja Rae. «Samuti oli mullu suurem nende töötajate osakaal, kelle palk kasvas: palk tõusis 92 protsendil töötajatest, 2022. aastal aga 86 protsendil. Ka tänavu on oodata palgakasvu, ent väiksemas mahus – tööandjad näevad, et kuine põhipalk kasvab keskmiselt 6 protsenti. 85 protsenti uuringus osalenud organisatsioonidest tajub endiselt palgasurvet, samas on see siiski oluliselt väiksem kui mullu,» tõdes Rae.

Sobivate oskustega inimeste kättesaadavus ei ole enam tööandjate jaoks väga suur mure – kvalifitseeritud tööjõu puudus oli mullu teravuselt teine probleem, tänavuses uuringus kukkus aga 13. kohale. Alanud aastale vaadates ootab 60 protsenti Eesti tööandjaid tänavu töötajaskonna kasvu, kahanemist näeb 24 protsenti. Mõlemad näitajad on samas suurusjärgus eelmise aastaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles