Luminor: jaekaubandusele on suureks ohuks euroala majandus

BNS
Copy
Luminori peaökonomist Lenno Uusküla tõdes, et kuigi tööstuskasv näitab veel kahanemise märke, on töötleva tööstuse väljavaade aasta vaates mõõdukalt optimistlik.
Luminori peaökonomist Lenno Uusküla tõdes, et kuigi tööstuskasv näitab veel kahanemise märke, on töötleva tööstuse väljavaade aasta vaates mõõdukalt optimistlik. Foto: Mihkel Maripuu, Postimees

Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla hinnangul on käesoleva aasta väljavaade jaekaubanduse ettevõtete jaoks mõõdukalt optimistlik, suurimaks ohuks aga euroala majanduse üleüldine käekäik.

Statistikaameti esialgsetel andmetel oli jaekaubandusettevõtete müügitulu 2023. aastal kokku 10,5 miljardit eurot ning võrreldes 2022. aastaga vähenes müügitulu püsivhindades 8 protsenti.

Detsembris jaekaubanduse mahud Uusküla sõnul suuri muutuseid ei toonud. «Detsembri jaekaubanduse andmed detsembri kohta justkui näitaks, et olukord on veidi paranenud. Oktoobri madalseisust on jaekaubanduse käive kasvanud 1,6 protsenti. Kui aga välja arvata autode müük, siis oli detsember 2023 aasta kõige nõrgem kuu. Oktoobriga võrreldes langes jaekaubandus hoopis 1,1 protsendi jagu. Viletsamad olid vaid kolm kuud 2022. aastal,» tõi ökonomist välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles