KAS ILMATAAT HALASTAB Kaablirikke toodud elektri hinnahüppest päästab vaid tuul (2)

Erkki Erilaid
Copy
Suhteliselt soe ja tuuline ilm hoiab elektri hinda praegu mõistlikuna, ent tuule vaibudes ja ilma jahendes hakkab hind kiiresti tõusma.
Suhteliselt soe ja tuuline ilm hoiab elektri hinda praegu mõistlikuna, ent tuule vaibudes ja ilma jahendes hakkab hind kiiresti tõusma. Foto: Eero Vabamägi

Eesti tuulepargid toodavad lähipäevil tublisti elektrit, mis aitab elektriturul korvata Eesti ja Soome vahelise elektriühenduse EstLink 2 rikke tõttu vähenenud pakkumist. Kuna rikke kõrvaldamiseks kulub ilmselt vähemalt kuu, ongi elektri hind lähiajal ilmataadi teha.

Eesti tuuleenergia toodang tegi eile kõigi aegade rekordi: keskpäeval kerkis tuuleparkide tootmisvõimsus 389 megavatini, mis moodustas ligi kolmandiku tarbimisest. Rekord tehti ka Soomes, kus tuuleparkide toodang kasvas koguni 5958 megavatini. Seejuures on Eesti tuuleparkide koguvõimsus 409 MW ja Soomes ligi 7000 MW.

Kui Eestis maksab börsielektri kilovatt-tund täna keskmiselt 9,3 senti, siis Soomes ainult 1,9 senti. Kuna Läänemere põhjas kulgevast kahest elektrikaablist on suurema võimsusega EstLink 2 rivist väljas, siis odavat põhjanaabrite elektrit Baltikumi turule piisavalt ei pääse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles