Ain Hanschmidt: Eestisse on vaja suuremaid panku (2)

PM Majandus
Copy
Suurettevõtja Ain Hanschmidt.
Suurettevõtja Ain Hanschmidt. Foto: Eero Vabamägi / Scanpix

«Kui me Eesti pangandust vaatame, siis 80–90 protsenti turuosa on siin Põhjala pankadel ehk meil oleks vaja rahvusvahelise haardega pankasid,» tõdes «Äripäeva arvamusliidri» saates suurtööstur, Infortari eestvedaja Ain Hanschmidt konkurentsiolukorra kohta Eesti panganduses.

See tõdemus lähtub uudisest, et omal ajal Nordea ja DNB pealt kokku pandud Luminori pank on müügiks. Ühtpidi võib tuua müük uusi tegijaid Eesti pangandusmaastikule, teisalt võib see peegeldada Maarjamaa ääremaastumist.

Loe pikemalt Äripäevast.

Ettevõtja Indrek Neivelt ütles suvel ERR-i uudisteportaalile, et konkurentsi Eesti pangandusturule oodata ei tasu ning pangandus ongi enamikus riikides oligopoolne turg (kaubal on palju nõudjaid ja vähe pakkujaid-toim). «Miks riik seda ei reguleeri, on minu jaoks küsimus,» ütles ta.

Tema hinnangul ei erine konkurentsiolukord pangandusturul enam palju vee- või küttefirmadest, millele seab piirangud konkurentsiamet. «Konkurentsi pole 25 aastat juurde tekkinud ja ilmselt ka ei teki. Sellele ei maksaks loota.»

Neivelt oli aastatel 1999–2005 Hansapanga juhatuse esimees.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles