Sõlmküsimus Kas õpetajate palk on ülekohtuselt väike? (9)

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Streikivatele õpetajatele Tartus Raekoja platsil toetust avaldanud meeleavaldajad juhtisid tähelepanu, et palk on õpetajatele vaid üks mure paljude seas. Probleeme tekitavad ka töökoormus ja nõrguke tugisüsteem.
Streikivatele õpetajatele Tartus Raekoja platsil toetust avaldanud meeleavaldajad juhtisid tähelepanu, et palk on õpetajatele vaid üks mure paljude seas. Probleeme tekitavad ka töökoormus ja nõrguke tugisüsteem. Foto: Kristjan Teedema

Streiki alustanud õpetajad ei kuulu kaugeltki Eesti kõige vähem tasustatud töötajate hulka. Annavad nad endast vaesemaile innustavat eeskuju?

Kas käisite kahekümne aasta eest juba tööl? Kui jah, peaks teie praegune palk olema umbes neli toonast. Mõnes sektoris on palgatõus Eesti Panga andmeil olnud kiirem, näiteks tervishoius ja sotsiaalhoolekandes on praegu palgad viis korda suuremad kui aastal 2003, ja mõnes aeglasem – finants- ja kindlustussektoris on nüüdseks palgad tõusnud alla 300 protsendi toonastest.

Eesti keskmisest palgast, mis 2003. aastal oli vaid 430 eurot bruto, hakkasid haridustöötajate palgad ette rebima 2015. aasta paiku. Võrreldes kahe aasta tagusega kasvasid palgad mullu novembriks haridussektoris tubli 300 euro võrra. Lasteaias töötav õpetaja sai 2022. aastal keskmiselt palka 1358 eurot, 2023. aasta novembris aga 1654. Üldhariduses hüppas palk 1763 eurolt 2137 eurole. Nii seisab haridusministeeriumi statistikas.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles