Hinnatõusust teatanud Telia teenis mullu hiigelkasumi

BNS
Copy
Telia tänavusse praktikaprogrammi kandideeris rekordarv inimesi.
Telia tänavusse praktikaprogrammi kandideeris rekordarv inimesi. Foto: Svetlana Aleksejeva

Kevadel eesootavast hinnatõusust teatanud Telia teenis möödunud aastal 62,7 miljonit eurot kasumit.

Telia Eesti müügitulu kasvas 2023. aastal 5,5 protsenti, ulatudes 361,1 miljoni euroni. 

Telia Eesti juhatuse esimehe Holger Haljandi sõnul võimaldavad ettevõtte 2023. aasta silmapaistvad majandustulemused suurendada investeeringuid olulisematesse fookusvaldkondadesse, milleks on IT ja sideteenuste kvaliteet, küberturvalisus ja looduskeskkonna jalajälje vähendamine.

«Plaanime 2024. aastal investeerida Eesti turule üle 50 miljoni euro, millega tõstame veelgi sideteenuste toimepidevust, uuendades ja laiendades mobiili- ja püsivõrku, rajades oma mobiilimastide juurde kümneid uusi päikeseparke ning nutikaid energia salvestus- ja juhtimislahendusi. Jätkame investeeringuid küberturbesse, näiteks võtame sel aastal kasutusele uue küberkaitselahenduse, mis aitab tuvastada ja blokeerida välisriikidest Eestisse tehtavaid petukõnesid.»

2024. aastal kiirendab Telia 5G-võrgu ehitust, lubades aasta lõpuks 5G-mobiilsidega katta 95 protsenti elanikkonnast. Ettevõtte teatel on 5G-võrgu kiirem laiendamine kriitilise tähtsusega eeskätt viimastel aastatel väga kiiresti kasvanud andmemahtude tõttu.

«Kõige selle kõrval on väga oluline roll ka meie tänavusel teenusportfelli värskendamisel ja hinnastamisel, mis aitab tõsta teenuste kvaliteeti ning tagada elutähtsate teenuste arenguks vajalik investeerimisvõime. Samuti peame olema valmis ootamatuks koormuste kasvuks oma võrkudes, nagu juhtus koroonakriisi ajal või ootamatult ka praegu toimuva õpetajate streigi puhul, mis suurendas võrguliiklust märgatavalt,» märkis Haljand.

Tugijaamad saavad akud

Telia plaanib tänavu tõsta oma mobiilimastide ja tugijaamade energiaautonoomsust elektrikatkestuste korral, varustades need uute liitiumakudega. Telia juhi sõnul on viimased aastad näidanud, et kliimamuutustega kaasnevate tormidega on sagenenud elektrikatkestused, mistõttu on säärane investeering asjakohane.

«Oleme alates 2019. aastast suurendanud investeeringuid oma võrkude ja teenuste toimepidevuse parandamisse ning see on andnud märgatavaid tulemusi. Just tänu suurenenud investeeringutele oleme paremini valmis tormide korral oma teenust pakkuma ka nendes piirkondades, kus elektriühendus on katkendlik või puudulik.»

Ühtlasi jätkab Telia sel aastal oma seni suurima taastuvenergia valdkonna projektiga. «2024. aasta lõpuks saab ligi 100 Telia mobiilimasti juurde rajatud päikesepargid koguvõimsusega üle 1200 kW, mis hakkavad meie maste varustama taastuvenergiaga. Päikesejaamade aastane kogutoodang on ca 1,8 GWh elektrienergiat, millest üle 70 protsendi läheb mobiilimastide omatarbeks ning ligi 30 protsenti suunatakse elektrivõrku,» selgitas Haljand.

Lisaks eelnevale on Telia fookuses sel aastal küberturvalisuse valdkond. «2024. aasta alguses hakkame rakendama järk-järgult uudset küberturbelahendust, mis suudab tuvastada ja blokeerida välismaalt Eestisse tehtavaid petukõnesid. Sellistele kõnedele on iseloomulik, et petturid maskeerivad oma välismaise numbri Eesti telefoninumbriks, jätmaks kõne vastuvõtjale muljet, et tegu on koduriigi kõnega,» teatas ettevõte.

Telia mobiililiitumiste arv ulatus 2023. aasta lõpus 1,266 miljonini, kasvades aastaga 33 000 liitumise võrra. Telia interneti püsiühenduse kasutajaid oli aastalõpu seisuga 273 000 ja TV teenuse kasutajaid 194 000.

Ettevõtte väitel kattis nende 5G-võrgu leviala 2024. aasta alguses ligi 75 protsenti Eesti elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles