E-residendid turgutavad Eesti teenusmajandust - tekkinud on täiesti eraldi tegevusharu

Copy
E-residentsuse programmi tegevjuht Liina Vahtras.
E-residentsuse programmi tegevjuht Liina Vahtras. Foto: Mihkel Maripuu

Peagi kümne aastaseks saav e-residentsuse programm on tõuganud Eesti teenusmajanduse kasvule. Lisaks e-residentidele panustavad siinsesse majandusse üha rohkem ka ettevõtted, mis teenindavad just e-residente.

E-residentsuse programmi loodud platvormil, mis soovitab e-residentidele neile vajalikke teenusepakkujaid, tegutsevate ettevõtete koondkäive oli värske uuringu andmetel 2022. aastal 11,4 miljonit eurot. Aastaga kasvas see viiendiku võrra. Platvormil tegutseb üle 140 firma, kes aitavad Eestis oma äri ajavat, kuid füüsiliselt mujal viibival e-residendil ettevõtet arendada - raamatupidajatest ja virtuaalkontori pakkujatest turundajate ja personalispetsialistideni.

E-residendid on peamised kliendid

Üks nendest on OÜ Silva Hunt, mis pakub Eesti e-residentidele ettevõtte asutamise, kaugelt juhtimise, raamatupidamise ning juriidilisi- ja maksukonsultatsioonide teenuseid. Silva Hunt on oma tegevuse algusest alates loonud kommuuni rahvusvahelistele ettevõtetele, korraldades klientidele erinevaid üritusi Eestis ja mujal ning sidudes neid Eestiga igal sammul üha rohkem. «Meie ettevõtte peamine sihtrühm ongi e-residendid, käibest moodustavad nemad umbes 95 protsenti,» ütles ettevõtte tegevjuht Kaspar Karik ja lisas, et ka üks asutajaliikmetest on e-resident.

«E-residentsus on teenusmajanduse sektori Eestis õitsele löönud ja tekkinud on väga palju ettevõtjaid, kes e-residentidele teenuseid pakuvad,» ütles Everest.

E-residentidele tervik-ärilahendusi pakkuv 1Office teenindas Eestis äri ajavaid välismaalasi juba enne e-residentsuse algatamist. «Programmi tulekuga suunasime oma kliendid sellega liituma, sest võimalus kasutada riigi avalikke e-teenuseid lihtsustab äritegevust palju. See on riigipoolne usaldustempel kogu Eesti ärisektorile, uks meie ärimaastikule,» rääkis tegevjuht Ragnar Everest. «E-residentsus on teenusmajanduse sektori Eestis õitsele löönud ja tekkinud on väga palju ettevõtjaid, kes e-residentidele teenuseid pakuvad,» ütles Everest.

Mõlema ettevõtte tegevjuhid leiavad, et majandusliku kasu kõrval on hüvesid teisigi. Everesti silmis aitab e-residentsus suurendada ka geopoliitilist turvalisust. «Mida rohkem rahvusvahelist äri meiega seotud on, seda suurem on huvi turvalisusele rahvusvahelisel tasandil.» Lisaks on tema hinnangul sektor tänu programmile rohkem korrastatud, kuna olemas on erinevad load ja standardid ning pidevalt nähakse vaeva, et oleksid paigas reeglid rahapesu tõkestamiseks.

Kariku sõnul tõstab e-residentsus Eesti mainet rahvusvahelisel tasandil, esitledes riiki avatuna ja digitaalselt edasipüüdlikuna, mis omakorda meelitab siia investeeringuid ning soodustab äritegevust. «Ei tasuks unustada ka fakti, et e-residentsuse programm on loonud rahvusvahelise kogukonna, soodustades teadmiste ja kogemuste vahetust. See võimaldab erinevate ettevõtjate vahel võrgustike loomist, tugevdades seeläbi koostööd ja partnerlussuhteid.»

Füüsiline plastikkaart takistab

Ettevõtjate sõnul on e-residentide teenindamisele suur nõudlus, tulevikuväljavaated head ja programm on vajalik, kuid on ka arenguruumi. «Kuigi tean, et töö selle kallal juba käib, aga mis puudutab e-residentsuse füüsilise kaardi nõuet, siis aastal 2024 võiks suunata lisaressursid e-lahenduse välja töötamisele. Kaardi taotlemise protsess on hetkel väga aeganõudev ja paljudele ka kulukas juhul, kui isik peab reisima teise riiki, kus kaardi väljastuspunkt asub,» selgitas Karik.

Lisaks leidis ta, et Eesti pangandussektori valmidus e-residente kui kliente teenindada võiks olla suurem, sest enamus e-residentidest enda ettevõttele Eesti pangakontot hetkel taotleda ei saa.

Ka Everest nõustub, et programmil on arenguruumi taotlemisprotsessi lihtustamisel, kuid lisab, et kõige juures ei tohiks kaotada fookust selle suurepärase lahenduse sõna levitamises laia maailma. «Loodan väga, et programm jõuab veelgi kaugemale ja kõnetades veelgi rohkemaid välisettevõtjaid.»

E-residentsuse programmi tegevjuhi Liina Vahtrase sõnul on e-residentsus andnud tõuke Eesti teenusmajanduse kasvule ja platvormiga liitunud teenusepakkujad kasvavad koos programmi ning e-residentide ettevõtetega. «E-residentidele vajalikke teenuseid pakkuvad Eesti ettevõtted loovad aina uusi töökohti ning panustavad majandusse. Tihenev konkurents nende ettevõtete vahel on edasiviiv jõud, mis aitab murda riigipiiridest välja ja paigutab Eesti äriteenindussektori maailmakaardile,» ütles Vahtras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles