Vene uudisteagentuur: lääneriikidel on Venemaal ligi 300 miljardit konfiskeeritavat vara (2)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Vladimir Putini (pildil) juhitav Venemaa ähvardab läänt taas vastusanktsioonidega.
Vladimir Putini (pildil) juhitav Venemaa ähvardab läänt taas vastusanktsioonidega. Foto: Gavriil Grigorov / Scanpix

Venemaa riiklik uudisteagentuur RIA teatas pühapäeval, et lääneriikidel ja ettevõtetel on Venemaal 288 miljardi dollari väärtuses investeeringuid ja varasid, mida saab konfiskeerida.

Pärast seda, kui Venemaa president Vladimir Putin alustas 2022. aasta veebruaris Ukrainas sõda, külmutasid USA ja tema liitlased umbes 300 miljardi dollari väärtuses Venemaa suveräänseid varasid.

Kuigi seni pole külmutatud varadega suurt midagi peale hakatud, on USA ja Briti ametnikud töötanud viimastel kuudel selle nimel, et varad konfiskeerida ja saadud tulu Ukraina ülesehitusse suunata. Reutersi teatel on seni plaani suhtes ettevaatlikud olnud Euroopa pealinnad, kelle veenmisega USA ja Suurbritannia ametkonnad parasjagu tegelevad.

Kreml ähvardab aga läänt, et kui Venemaale kuulnud varad otsustatakse konfiskeerida, on Moskval tagataskus nimekiri lääne ettevõtete varadest Venemaal, mida samuti riigistada.

RIA teatel on Kreml vastavad arvutused juba ära teinud ning leidnud, et Euroopa Liit, G7, Austraalia ja Šveits on Vene majandusse teinud otseinvesteeringuid 2022. aasta lõpu seisuga kokku 288 miljardi dollari ulatuses.

RIA väitel on Venemaal varasid ja investeeringuid kõige enam Euroopa Liidul, täpsemalt 223,3 miljardi dollari jagu. Enim olevat Venemaale Euroopa Liidu liikmesriikidest investeerinud Küprose ettevõtted (tõenäoliselt on nende ettevõtete taga suuresti venelased ise – toim), kellele kuuluvate varade mahu suuruseks hinnati 98,3 miljardit dollarit. Küprosele järgnesid loetelus Holland 50,1 ning Saksamaa 17,3 miljardi dollariga.

Lisaks kirjutab RIA, et Vene majandusega on tihedalt seotud ka Prantsusmaa ning Itaalia ettevõtted vastavalt 16,6 ja 12,9 miljardi dollariga.

G7 riikide seast toob Vene uudisteagentuur välja Suurbritannia, kellel olevat 2021. aasta lõpus olnud Venemaal umbes 18,9 miljardit dollari väärtuses varasid. 

Šveitsil ja Norral, kes RIA teatel samuti Venemaa-vastastele meetmetele meelsasti alla kirjutavad, olevat 2022. aasta lõpu seisuga olnud Venemaal varasid vastavalt 28,5 miljardi ja 139 miljoni dollari ulatuses.

Küll aga järeldub RIA esitletud andmetest, et USA ettevõtetel on Ühendriikide majanduse suurust arvestades Venemaal küllaltki vähe rikkust, täpsemalt 9,6 miljardi jagu.

RIA andmeid vahendanud Reuter lisab, et nad ei ole saanud Venemaalt tulnud andmete õigsust kontrollida.

Samuti tuleb arvestada, et andmed olid välja toodud 2021. ja 2022. aasta lõpu seisuga ehk eelmisel aastal tehtud sammud siin ei kajastu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles