Hooldusjuht hoiatab: külm ilm võib tekitada elektriniidukile või -tõuksile kuluka kahjustuse

Tarbija24
Copy
Robotniiduk ei vaja hoolt mitte ainult suvel, vaid ka talvel.
Robotniiduk ei vaja hoolt mitte ainult suvel, vaid ka talvel. Foto: Toomas Tatar

Mototehnikamüüja Velt Motocenteri hooldusjuhi Ingo Lemingu sõnul tuleks akudel töötavad elektriseadmed tuua külmade ilmadega soojemasse keskkonda laadima.

Lemingu sõnul mõjutab külm ka talvel regulaarselt sõitvate masinate akusid, aga kõige suurem oht on külmas ruumis seisvatele seadmetele, mida inimesed unustavad vahepeal laadida. Säärasteks seadmeteks on sageli näiteks robotniidukid, elektritõuksid kui ka elektrilised mootorrattad ja ATVd.

«Akude mahutavus külmaga langeb. Päris krõbeda ilmaga aku keemilised protsessid aeglustuvad ja toide nõrgeneb. Kui voolupinge langeb tühjenedes väga madalaks, siis võib aku keemiline sisu kahjustuda ja kevadel tuleb see suure tõenäosusega välja vahetada. Paljude väiksemate seadmete puhul moodustab aku suurema osa hinnast ja seda peaks katsuma elus hoida,» ütles Leming.

«Kahjustuste vältimiseks tuleks talvel akusid iga kuu laadida ning võimalusel soojemasse kohta paigutada. Kui aku oli sügisel heas korras, siis pole see tõenäoliselt veel ohtlikult tühjaks läinud ja teda saab õigeaegse laadimisega päästa. Kehvemas seisus aku võib juba praeguseks omadega läbi olla,» rääkis Leming.

«Selleks, et seadmed kaua kestaks, tuleks neid vähemalt korra aastas hooldada, isegi kui kasutust on tegelikult vähe. Autosid hooldatakse läbisõidu järgi, aga hobitehnikat kasutatakse tavaliselt hooaegadel ja ka lihtsalt seismine mõjutab tehnikat,» lisas Leming lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles