Mihkel Nestor: majanduslanguse mõju alles selgineb

BNS
Copy
SEB Panga majandusanalüütik Mihkel Nestor.
SEB Panga majandusanalüütik Mihkel Nestor. Foto: Madis Veltman

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul on Eesti majandus olnud languses juba 2022. aastast saadik ja lõppu sellele hetkel veel ei paista, samas hakkab majanduslanguse mõju alles nüüd nähtavaks muutuma.

«Nimelt on Eesti sisemajanduse kogutoodang vähenenud seni vaid püsihindades ehk pärast inflatsiooniga korrigeerimist, kuid jätkanud nominaalhindades ehk niiöelda tavalistes eurodes mõõdetuna kasvamist. Oludes, kus kasvasid nii ettevõtete müük, kasum kui töötajate sissetulekud, oligi majanduslangust raske tajuda, ehkki teenitud raha eest sai osta märksa vähem kaupasid ja teenuseid kui varem,» selgitas analüütik pressiteates.

Nüüd, kus inflatsioon on oluliselt aeglustunud, muutub majanduslanguse mõju tema sõnul aga selgemaks. «Ametlik statistika pole veel kättesaadav, ent suure tõenäosusega hakkas eelmise aasta viimases kvartalis majandus langema ka nominaalhindades. Suurtest sektoritest kahanes samal perioodil oluliselt tööstusettevõtete müük, kuid varasemast tagasihoidlikumad olid käibenumbrid ka jaekaubanduses. Sarnaselt viitab nominaalsele majanduslangusele maksuameti poolt hiljuti avalikuks tehtud andmed maksulaekumiste kohta 2023. aasta neljandas kvartalis,» tõi Nestor välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles