Automaks ainult paar protsenti! Vaata, milline on ametnike arvutuste järgi Eesti keskmine auto (19)

Liina Laks
, ajakirjanik
Uuendatud 19. jaanuar 2024, 08:51
Copy
Automüüjad eeldavad, et enne sõiduki registreerimismaksu jõustumist püüavad võimalikult paljud endale auto ära osta, mistõttu on automüüjate laod praegu pilgeni täis. Fotol Eestisse jõudnud autod Paldiski sadamas.
Automüüjad eeldavad, et enne sõiduki registreerimismaksu jõustumist püüavad võimalikult paljud endale auto ära osta, mistõttu on automüüjate laod praegu pilgeni täis. Fotol Eestisse jõudnud autod Paldiski sadamas. Foto: Madis Veltman

Neljapäeval kiitis valitsus heaks automaksu eelnõu, millega loodetakse riigi­kassasse igal aastal sadu miljoneid eurosid koguda. Auto omamise teeb uus maks rahandus­minis­teeriumi arvutuste järgi 5–15 protsenti kallimaks.

Rahandusminister Mart Võrklaev, kelle juhendamisel automaks välja töötati, tõi välja kolm põhimõtet, mida maksu kavandamisel järgiti: maks peab aitama jõuda eesmärkideni, mille Eesti on endale seadnud loodushoiu vallas, tooma riigikassasse raha ning olema inimestele ja ettevõtetele jõukohane. Võrklaev rõhutas automaksueelnõu kommenteerides, et riigi eelarve on väga pingeline ning igast täiendavast eurost on abi.

Raha tuleb riigikassasse sõidukite arvelt omajagu: ennustatakse, et 2025. aastal jõustuv lõiv toob riigile 236 miljonit eurot iga maksuaasta kohta. Tehniliselt hakkab see käima sedapidi, et maksuteade tuleb kord aastas, 15. veebruaril. Maksetähtajad on aga kaks korda aastas: 15. juunil ja 15. detsembril. Maks koosneb kahest osast: sõiduki registreerimismaksust ja iga-aastasest automaksust, mida hakkab koguma maksu- ja tolliamet.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles