Davosi majandusfoorumil panevad rikkad ja mõjukad maailma paika (1)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Šveitsi UBS Groupi juhatuse esimees Sergio Ermotti (vasakult) 17. jaanuaril Davosis «Usalduse taastamise» paneelarutelul Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) asejuhti Gita Gopinathi kuulamas.
Šveitsi UBS Groupi juhatuse esimees Sergio Ermotti (vasakult) 17. jaanuaril Davosis «Usalduse taastamise» paneelarutelul Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) asejuhti Gita Gopinathi kuulamas. Foto: Laurent Gillieron/ EPA/ Scanpix

Kuigi hinnanguid Davosi majandusfoorumile on seinast seina – kapitalismi võidukäigust sellevastaste ideede levitamiseni –, on siiski tõsiasi, et sel nädalal taas Šveitsi Alpidesse kogunevate maailma vägevate sõnu jälgitakse väga hoolikalt.

Nii pani Euroopa Keskpanga president ­Christine Lagarde eile​ aktsiaturud kukkuma, kui lausus majandusfoorumil, et enne suve ei ole põhjust intressimäärade langetamist ehk laenuraha odavamaks muutmist loota. Intressid puudutavad Euroopas kõiki laenuvõtjaid, nii eraisikuid kui ka ettevõtteid.

See oli pettumus neile analüütikutele ja turuosalistele, kes olid intressikärpeid oodanud juba märtsist, kirjutab briti majandusleht Financial Times. Igatahes langes Euroopa laiapõhjaline, 17 riigi suur-, keskmisi ja väikeettevõtteid koondav indeks Stoxx Europe 600 pärast turgude avanemist 1,2 protsenti. Enim kannatasid intressitundlikud kinnisvaraarendajad. Enam kui protsendiga olid miinuses ka Saksamaa ja Prantsusmaa indeksid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles