Sõda Punasel merel pidurdab laenuraha odavnemist

Erkki Erilaid
Copy
Kaubalaevu ründavate huthi mässuliste mürgeldamine ja Lähis-Ida konflikti laienemine võib intressimäärade langetamist edasi lükata. 
Kaubalaevu ründavate huthi mässuliste mürgeldamine ja Lähis-Ida konflikti laienemine võib intressimäärade langetamist edasi lükata. Foto: Yahya Arhab/EPA/ Scanpix

Lähis-Ida konflikti laiene­mine võib loodetud intressimäärade langeta­mise edasi lükata, sest Aasiast Euroopasse veetavate kaupade ja nafta kallinemine annab inflatsioonile hoogu.

Kui veel detsembris oldi rahaturgudel kindlad, et intressimäärad langevad eelolevaks suveks juba märkimisväärselt, siis nüüd ollakse selles suhtes skeptilisemad. Analüütikud ennustasid detsembri keskel, et alanud aasta juulis näeme näiteks enamiku Eesti kodulaenude baasintressi ehk kuue kuu euribori kolme protsendi kandis ja aasta lõpuks juba 2,4 protsendi juures.

Kuni detsembri lõpuni oligi kõik veel ilus – kuue kuu euribor kukkus 4,05 protsendilt 3,85 protsendini ning edasinegi langus näis vääramatu. Jaanuaris aga hakkasid intressimäärad taas kerkima ning möödunud nädalal vupsas kuue kuu euribor üle 3,9 protsendi.

Intressimäärade tõusu taga on Lähis-Ida konflikti laienemine, mis tõstab meretranspordi ja seeläbi meritsi veetavate kaupade hindu. Nüüd kardetakse rahaturgudel, et see sunnib Euroopa Keskpanka edasi lükkama intressimäärade langetamise, mida loodeti algavat juba kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles